Sifan Hassan
Sifan Hassan - © ANP

Goud voor Sifan Hassan op 1500 meter

20 maart 2016
Sifan Hassan heeft het goud gepakt op de 1500 meter op het WK indoor. In de finale in Portland hield de Nederlandse in een tijd van 4.04,96 de Ethiopische concurrentes Dawit Seyaum en Gudaf Tsegay achter zich.

"Ik ben zó blij. Ik ben echt hartstikke blij. Vorig jaar zat ik ook al bij de top van de wereld en toen lukte het niet. Maar nu had ik echt een ongelooflijke eindsprint en ging het wel goed", jubelde Hassan na afloop.

Hassan begon haar race zoals gebruikelijk achterin de groep, maar meldde zich voorin toen de Australische Melissa Duncan een fiks gat sloeg met de rest. Op kop van de groep riep de Nederlandse atlete Duncan tot de orde en ging ze de strijd aan met het Ethiopische trio Seyaum, Tsegay en Axumawit Embaye.

In de slotronde dwong ze naaste belager Seyaum om een wijdere bocht te lopen, waardoor Hassan op het laatste rechte stuk meer overhield en naar de titel kon snellen.

Accelereren
"Ik had wel verwacht dat het geen snelle race zou worden, maar niet dat de Ethiopische vrouwen achter me zouden blijven. Daarom moest ik zelf op kop gaan lopen en accelereren. Ik kreeg nog wel een duw, maar daar ben ik inmiddels aan gewend geraakt", analyseerde ze de razend spannende race, die voor haar gevoel toch geldt als een repetitie voor de Spelen van Rio.

"Bang ben ik niet geweest, al werd het op vijftig meter voor de finish wel spannend. Maar toen zag ik het goud en het podium voor me. De beste van de wereld voel ik me nog niet. Dat ben ik pas als ik in Rio goud win."

Haar coach Honoré Hoedt zag een tactisch plan perfect uitwerken. "Ik had met de coach van Duncan min of meer afgesproken dat zij de kop zou nemen en dat Sifan het halverwege over zou nemen. Dat werkte goed, want daardoor kwam er ruimte. Uiteindelijk hebben beiden daarvan geprofiteerd, want anders was Duncan geen zesde geworden."

In 2015 pakte de in Ethiopië geboren Nederlandse al het goud op het EK indoor in Tsjechië en op het WK in Peking legde ze in de buitenlucht beslag op het brons. Aan die lijst mag ze nu de wereldtitel op de 1500 meter indoor toevoegen. (ANP)