Tom Dumoulin.
Tom Dumoulin. - © Pro Shots

Dumoulin stapt af in Catalonië

23 maart 2016
Tom Dumoulin is afgestapt tijdens de derde etappe van de Ronde van Catalonië.

De renner van Giant-Alpecin was vorige week ziek en miste daardoor Milaan-Sanremo. Dumoulin blijkt nog niet voldoende hersteld. Hij verloor in de eerste twee etappes al veel tijd.

Nacer Bouhanni, die beide etappes won, besloot woensdag ook af te stappen. De klassementsleider was niet geheel fit.

Leiding
De derde etappe werd gewonnen door Dan Martin. De Ier sprong op het staartje van de Alt de la Molina weg uit een favorietengroepje. Hij neemt ook de leiding over in het algemeen klassement.

Alberto Contador werd achter Martin tweede. Romain Bardet en Tejay van Garderen zaten bij de Spanjaard in het wiel. Contador is ook de nummer twee in het klassement. Hij geeft zes seconden toe op Martin. Bardet is twee seconden daar weer achter derde.

Uit een vroege vlucht bleven Alex Howes en Roompot-renner Huub Duijn over. Op de eerste beklimming van de Alt de la Molina sprong Duijns ploeggenoot Pieter Weening weg en reed het gat vlot dicht. De Fries ging daarna solo door voor de tweede beklimming, maar zijn voorsprong was niet voldoende toen de favorieten voor de eindzege zich vooraan meldden.

In die favorietengroep opende Wout Poels het bal, maar zijn kopman Chris Froome kon uiteindelijk niet mee toen Martin aanging en Contador reageerde. Froome gaf twaalf tellen toe en staat in het klassement op 22 seconden zevende.

Donderdag moeten de klassementsrenners in de vierde etappe weer aan de bak. Ook dan is de aankomst bergop. (FOX Sports/ANP)