Inge Dekker
Inge Dekker - © ANP

Inge Dekker opgelucht na succesvolle operatie

24 maart 2016
De operatie bij zwemster Inge Dekker, bij wie in februari baarmoederhalskanker werd geconstateerd, is goed verlopen.

Onderzoek wijst uit dat verdere behandeling niet nodig is, meldt zwembond KNZB donderdag. De dertigjarige zwemster gaat de trainingen langzaamaan hervatten. Het is nu nog niet aan te geven of ze op topniveau terug zal keren en ze hoop mag houden op deelname aan de Olympische Spelen.

In overleg met haar coach en artsen wordt een hersteltraject voor Dekker vastgesteld. Ze doet begin april sowieso nog niet mee aan de Swim Cup in Eindhoven.

“Natuurlijk ben ik ontzettend opgelucht dat de operatie succesvol is verlopen”, aldus Dekker. “Het was een behoorlijk zware en lange ingreep, maar dat ben je direct weer vergeten als je goed nieuws te horen krijgt. Ik ben blij dat er aan een maand van onzekerheid een einde is gekomen. Tijdens deze periode heb ik mensen ontmoet die nog in onzekerheid verkeren of die geen goede uitslag hebben gekregen. Dat heeft me erg aangegrepen.”

Dekker deed tot dusver drie keer mee aan de Olympische Spelen. Ze was iedere keer succesvol met de estafetteploeg op de vrije slag. In Athene behaalde ze met de ploeg brons, in Peking goud en in Londen zilver. Haar grootste individuele succes was de wereldtitel op de 50 meter vlinderslag in 2011.

In Rio wil ze zich concentreren op de 100 meter vlinderslag, waarvoor ze de limiet al heeft gezwommen. Haar andere droom is voor de vierde keer op rij een medaille halen met de estafetteploeg. “Hoewel ik er op dit moment nog lang niet klaar voor ben, ga ik er alles aan doen om de Olympische Spelen in Rio te halen'', zegt Dekker. “Wellicht ambitieus, maar iets in mij zegt dat het gaat lukken.'' (ANP)