Waterpolodames niet naar Rio.
Waterpolodames niet naar Rio. - © Pro Shots

Olympische droom waterpolosters spat uiteen

26 maart 2016
De olympische droom van de Nederlandse waterpolosters is zaterdag uiteengespat.

Oranje ging in Gouda in de kwartfinales van het olympisch kwalificatietoernooi ten onder tegen Spanje (7-10) en ontbreekt daardoor komende zomer op de Spelen.

Oranje, olympisch kampioen van 2008 en nummer twee van het afgelopen EK en WK, had van Spanje moeten winnen om naar Rio te mogen.

De equipe van bondscoach Arno Havenga liep al in de eerste periode een fikse achterstand op en wist die nooit meer goed te maken (1-4, 2-2, 2-2, 2-2).

De start van Oranje in het uitverkochte Groenhovenbad was belabberd. De equipe van Havenga raakte in de eerste periode liefst drie keer het aluminium, terwijl Spanje de ene na de andere treffer maakte.

Plaag
Met name het trio Maria del Pilar Peña, Judith Forca en Marca Garcia was een plaag voor de defensie van Oranje. Pas in de slotseconden wist Sabrina van der Sloot wat tegen te doen, waardoor de achterstand van 1-4 nog enigszins draaglijk voelde.

Nederland was in de daaropvolgende periode een stuk feller. Dat leidde weliswaar tot veel meer uitsluitingen, met name Yasemin Smit moest al snel op haar tellen passen, maar Spanje kwam veel lastiger tot scoren. Desondanks kwam Nederland, dat Vivian Sevenich en Smit zag scoren nooit echt dichterbij. Het was zelfs aan keepster Laura Aarts te danken dat Spanje niet verder uitliep.

In de derde periode leek het helemaal mis te gaan. Spanje liep uit naar 8-3, terwijl Van der Sloot ook nog eens een strafworp miste. Dankzij Maud Megens en Nomi Stomphorst bleef Oranje echter in de race.

In de vierde periode leek het gastland zelfs helemaal terug te komen. Van der Sloot en Smit schoten Nederland terug tot 8-7, maar het slot was voor Spanje, waarna de tranen rijkelijk vloeiden bij de Nederlandse vrouwen. (ANP)