Alexander Kristoff
Alexander Kristoff - © Pro Shots

Kristoff wint openingsrit Driedaagse De Panne

29 maart 2016
Alexander Kristoff heeft dinsdag de openingsetappe gewonnen van de Driedaagse De Panne-Koksijde.

De Noor uit de ploeg van Katoesja was na ruim 198 kilometer twee medevluchters uit het team van Astana te slim af in de eindsprint in Zottegem. De Kazak Aleksei Loetsenko werd tweede en de Nederlander Lieuwe Westra eindigde als derde.

Westra plaatste op een klimmetje op 30 kilometer van de finish de beslissende demarrage uit een kopgroep met veertien renners.

Op de korte, steile Ten Bosse konden alleen Kristoff en Luke Row volgen. Westra kreeg na de klim hulp van ploeggenoot Loetsenko, die alleen de sprong waagde naar de drie koplopers.

Rowe moest snel afhaken wegens een lekke band en het overgebleven drietal trok gezamenlijk voor de laatste keer over de Muur van Geraardsbergen. Astana wist het overtal in de kopgroep niet uit te buiten. Kristoff ging in de straten van Zottegem de sprint zelf aan en troefde zijn twee concurrenten knap af.

Westra werd nog wel uitgeroepen tot meest strijdlustige renner. Kristoff vertelde na afloop dat de Nederlander de sterkste was in de kopgroep. Hij vermoedt dat zijn medevluchters vooral voor het klassement hebben gereden.

De Noor won vorig jaar het eindklassement van de Driedaagse. In een eerste reactie toonde hij zich niet bijzonder zeker of het lukt die titel te verdedigen. "Ik heb de hele dag geleden. Ik voel me nog niet zo sterk."

De Belgische rittenkoers eindigt donderdag met een individuele tijdrit in De Panne. (ANP)