Lieuwe Westra
Lieuwe Westra - © ANP

Driedaagse De Panne gewonnen door Westra

31 maart 2016
Lieuwe Westra heeft donderdag de Driedaagse De Panne-Koksijde gewonnen. De Nederlander van Astana benutte de afsluitende tijdrit over 14 kilometer om klassementsleider Alexander Kristoff te onttronen.

De Pool Maciej Bodnar won de race tegen de klok. Westra werd vierde maar was ruim sneller dan de Noor Kristoff.

Westra was al twee keer als tweede geëindigd in de Driedaagse, waar veel renners zich voorbereiden op de Ronde van Vlaanderen. De ochtendetappe was gewonnen door de Duitser Marcel Kittel die in de massasprint zijn landgenoot Phil Bauhaus en Kristoff achter zich hield.

Westra wist daarna wat hem te doen stond. De Fries stond twaalf seconden achter Kristoff op de derde plaats, tussen beiden in stond Westra's ploeggenoot Aleksei Loetsenko. Na vijf kilometer had hij al negen seconden gewonnen op de Noor, die na een tegenvallend voorjaar op tijd de vorm lijkt te hebben hervonden.

"Het waren spannende uren voorafgaand aan deze tijdrit. Ik kon bijna niet rustig blijven, was echt superzenuwachtig. Ik wilde niet nog eens een keer tweede worden", vertelde Westra nadat hij uiteindelijk 25 seconden minder had gedaan over de tijdrit in badplaats De Panne. Behalve Bodnar eindigden ook de Duitser Tony Martin en de jonge Zwitser Tom Bohli nog voor hem.

Voor het klassement ging het enkel nog tussen Westra en Kristoff, een duel dat duidelijk in het voordeel van de Nederlander uitviel. "Het gevoel op de fiets was niet eens heel goed, maar de tijd was voldoende. Ik heb deze wedstrijd heel graag op mijn erelijst. Ik ben er heel trots op, maar ik heb dit zeker ook te danken aan mijn ploeg", aldus Westra. (ANP)