Alistair Overeem
Alistair Overeem - © ANP

Back to basics: UFC in een notendop

8 april 2016
De UFC doet zondag in Zagreb voor het laatst Europa aan voordat het op 8 mei Fight Night Rotterdam organiseert in Ahoy.

Nederland zal dan voor het eerst kennismaken met Mixed Martial Arts (MMA) op het hoogste niveau. Ben je nog niet bekend met MMA? FOX Sports brengt je de basics van deze snelgroeiende sport.

Wat is UFC/MMA?
Zoals de naam al zegt, is MMA een mengelmoes van verschillende vechtsporten zoals boksen, kickboksen, worstelen, judo en karate. Als een van de weinige vechtsporten wordt er zowel zowel staand als op de grond gevochten. De UFC is de grondlegger van het moderne MMA en de grootste organisatie in deze sport:

In het begin van de jaren negentig vochten in de MMA specialisten uit één vechtsport tegen elkaar: kickboksers tegen judoka’s, boksers tegen worstelaars. Naarmate de sport zich ontwikkelde bleek dat beheersing van één vechtkunst niet voldoende was om van iederéén te kunnen winnen. Elke vechtkunst kent zijn zwakke plekken en om die tekortkomingen te camoufleren, moesten vechters beter worden in meerdere facetten. Hierdoor ontstonden completere vechters die zowel staand als op de grond uit de voeten kunnen.

Hoe win je een partij?
In de UFC zijn meerdere manieren om een partij te winnen. Een gevecht bestaat uit drie of vijf ronden van vijf minuten met een minuut pauze na elke ronde. Als de partij onbeslist eindigt, wijst de driekoppige jury een winnaar aan. Maar een gevecht kan uiteraard ook voortijdig worden beëindigd door middel van een knock-out (KO), technische knock-out (TKO) of submission.

KO betekent dat een vechter het bewusteloos is (meestal door een trap, knie of stoot), bij een TKO acht de scheidsrechter een vechter niet meer in staat acht door te vechten en in het geval van submission klopt een vechter zelf af, gedwongen door een verwurging, armklem of beenklem van zijn tegenstander:

 

 

UFC-partijen vinden in een achthoekige kooi plaats, de Octagon (een geregistreerd merk), zodat vechters niet er uit kunnen vallen zoals in een boksring. 

Hollands glorie

Nederlanders vechten vanaf het begin mee in de UFC. Karateka Gerard Gordeau verloor in 1993 de finale van het allereerste UFC-toernooi van Royce Gracie.

De enige kampioen die Nederland heeft voortgebracht, is Bas Rutten. Hij won in 1999 de titel in het zwaargewicht en werd na zijn succesvolle loopbaan opgenomen in de UFC Hall of Fame.

Momenteel zijn vijf Nederlanders actief in de UFC. Alistair Overeem is de bekendste naam, hij zal op 8 mei dan ook het evenement in Ahoy afsluiten tegen de Wit-Rus Andrei Arlovski. Ook landgenoten Stefan Struve en Germaine de Randamie zullen in Rotterdam te zien zijn.

De overige Nederlanders in de UFC, Gegard Mousasi en Siyar Bahadurzada, komen niet in actie voor eigen publiek. (FOX Sports)


UFC Fight Night Zagreb is zondagavond vanaf 19.45 uur LIVE te zien op FOX Sports 4 en het open kanaal van FOX.