Sergio Henao
Sergio Henao - © Pro Shots

Kelderman verliest leiderstrui aan Henao

8 april 2016
Sergio Henao is de nieuwe leider in de Ronde van Baskenland.

De Colombiaan van Sky ontsnapte samen met de Spanjaard Alberto Contador op de slotklim van de koninginnenrit uit de groep met favorieten. Wilco Kelderman, die donderdag de leiderstrui veroverde, kon niet volgen.

Over de streep lopen
De vijfde etappe ging van Orio naar Eibar, waar de finish lag bovenop de Alto de Arrate. De rit werd gewonnen door de Italiaan Diego Rosa. De renner van Astana hield na een solo van meer dan 100 kilometer een voorsprong van ruim drie minuten over op de streep. Rosa vierde de grootste overwinning uit zijn loopbaan tot nu toe door vlak voor de finish van zijn fiets te stappen en met het rijwiel boven zijn hoofd over de streep te lopen.

Achter Rosa was Henao, vorig jaar tweede in de Ronde van Baskenland, de beste van de klassementsmannen. Hij pakte meer dan voldoende tijd op zijn directe concurrenten, maar moet in de afsluitende tijdrit van zaterdag nog wel oppassen voor de achtervolgers. Contador staat slechts zes seconden achter de Colombiaan en ook Thibaut Pinot (tien seconden) en Joaquim Rodríguez (twaalf seconden) staan nog dichtbij.

Kelderman verloor veel terrein en staat nu achtste in het klassement, op 1 minuut en 7 seconden van Henao. De Nederlands kampioen tijdrijden moet echter in staat worden geacht nog tijd goed te maken op zaterdag. (ANP)