Nouchka Fontijn
Nouchka Fontijn - © Pro Shots

Nouchka Fontijn mist eerste kans op kwalificatie Rio

11 april 2016
Boksster Nouchka Fontijn is maandag op het olympisch kwalificatietoernooi in het Turkse Samsun al in de eerste ronde uitgeschakeld. De nummer één van de plaatsingslijst in de klasse tot 75 kilogram ging verrassend met 2-1 onderuit tegen de Ierse tiener Christine Desmond.

Twee juryleden zagen de jeugdige Ierse als winnares, één ringrechter vond de 28-jarige Schiedamse de betere boksster.

De onverwachte nederlaag van Fontijn kwam hard aan in het Nederlandse kamp. De technische staf, onder leiding van bondscoach Hennie van Bemmel, sprak na afloop van een twijfelachtige verliespartij voor de Europees kampioene.

"Feit is dat Nouchka niet goed heeft gebokst. Maar het is ook een feit dat ze zeker geen verliezer was in deze wedstrijd", liet Van Bemmel in een korte reactie weten.

De bondscoach van Oranje gaf vorige week op Papendal nog hoog op over de kwaliteiten en de mentaliteit van Fontijn, die vorig jaar goud won bij de Europese Spelen in Bakoe. "Ik geniet van de professionele manier waarop ze met haar sport omgaat. Nouchka draagt natuurlijk ook wel een andere last op haar schouders dan de jongeren in ons team."

"Ze zal zich dit jaar moeten kwalificeren voor de Olympische Spelen anders is het misschien te laat. Dat is Nouchka inmiddels aan haar stand verplicht", aldus Van Bemmel.

Fontijn, de nummer twee van de wereldranglijst, heeft nu nog één kans om zich te plaatsen voor de Spelen in Rio. Op het wereldkampioenschap in Astana moet Fontijn volgende maand dan de halve finales halen.

In de klasse tot 51 kilogram verloor maandag ook Alicia Holzken al meteen in de eerste ronde. De Française Sarah Ourahmoune was te sterk: 3-0. (ANP)