Marianne Timmer met haar man Henk Timmer tijdens het sportgala van 2015
Marianne Timmer met haar man Henk Timmer tijdens het sportgala van 2015 - © Pro Shots

Marianne Timmer stopt ermee: Kracht ligt elders

12 april 2016
Marianne Timmer stopt als schaatscoach. De 41-jarige Sappemeerse gaat verder als onafhankelijk adviseur, vertelde ze dinsdag in De Telegraaf. "Ik denk dat ik op andere terreinen beter tot mijn recht kom'', aldus Timmer.

De drievoudig olympisch kampioene was de afgelopen jaren hoofdcoach van Team Continu, waar zij onder anderen de sprintsters Margot Boer en Thijsje Oenema onder haar hoede had.

De ploeg beleefde een roerig seizoen, waarin bij Oenema opnieuw kanker werd aangetroffen en Boer aankondigde te stoppen. Timmer: "Afgelopen seizoen was ontzettend heftig, in meerdere opzichten. Maar daarvoor heb ik prachtige jaren gehad met mijn meiden en mooie successen geboekt.''

'Mensen verbinden'
Timmer vindt het nu tijd voor iets anders. "Ik heb goed nagedacht over wat het beste bij me past en me afgevraagd of ik in mijn werk als coach mijn ei wel volledig kwijt kon. In alle eerlijkheid denk ik dat mijn grote kracht elders ligt. De afgelopen jaren heb ik veel goede contacten opgebouwd met bedrijven en sponsors. Dat ligt me. Ik had als coach door kunnen gaan, maar liever wil ik mijn kwaliteiten breder inzetten. Ik wil mensen verbinden.''

Haar grootste successen vierde Timmer op de Spelen van 1998 in Nagano, waar ze olympisch goud veroverde op de 1000 en 1500 meter. Acht jaar later in Turijn werd ze opnieuw olympisch kampioene op de 1000 meter. In 2010 richtte ze een eigen schaatsteam op, waarvan ze coach werd nadat ze in december 2010 abrupt haar carrière had beëindigd. (FOX Sports/ANP)