Peter Müllenberg.
Peter Müllenberg. - © Pro Shots

Müllenberg enige Nederlandse bokser met kans op Rio

12 april 2016
Amateurbokser Peter Müllenberg is bij het olympisch kwalificatietoernooi in Samsun de enige Nederlander die nog in de strijd is. De 28-jarige kopman van Oranje bereikte dinsdag op overtuigende wijze de kwartfinales.

De Tukker was veel te sterk voor Ainar Karlson uit Estland. Hij zegevierde met 3-0. Volgens de drie juryleden schreef de kopman van Oranje alle drie ronden op zijn naam: 30-27 30-27 30-27.

Müllenberg is in de klasse tot 81 kilogram als eerste geplaatst. In de eerste ronde had hij vrijaf.

De tweevoudige winnaar van EK-zilver bokst in de kwartfinales tegen de Noor Surkho Shamilov. Met een podiumplaats in Turkije plaatst Müllenberg zich als eerste Nederlandse bokser sinds 1992 voor de Olympische Spelen, komende zomer in Rio de Janeiro.

Van der Pas onderuit in de tweede ronde

Max van der Pas (-75 kg) redde het in de tweede ronde niet in zijn partij tegen de Duitser Xhek Paskali.

De 22-jarige Brabander verloor met 3-0 van de als derde geplaatste bokser, die in de eerste ronde niet in actie hoefde te komen (29-28 29-28 29-28). Vorige maand moest Van der Pas bij de Chemie Pokal in Duitsland ook al zijn meerdere erkennen in Paskali.

In de klasse tot 91 kilogram moest Roy Korving in zijn eerste optreden in Samsun buigen voor Lawrence Okolie uit Groot-Brittannië. De jury was verdeeld: 2-1.

Korving was vooral in de tweede ronde de betere bokser. In de derde en laatste ronde kreeg Okolie toch nog het voordeel van de twijfel: 29-28 28-29 29-28.

Eerder in het toernooi werden Nouchka Fontijn, Alicia Holzken en Enrico LaCruz al uitgeschakeld. (ANP)