Wielerpeloton tijdens Parijs-Roubaix
Wielerpeloton tijdens Parijs-Roubaix - © Pro Shots

UCI haalt schijfremmen uit het peloton

13 april 2016
Schijfremmen zijn met onmiddellijke ingang verboden in het wielerpeloton.

Dat heeft de UCI besloten, bevestigt Harald Tiedemann Hansen tegenover de Noorse website procycling.no. De Noorse oud-wielrenner is het hoofd van de materiaalcommissie van de internationale wielerfederatie.

Schijfremmen kwamen in opspraak nadat afgelopen zondag tijdens Parijs-Roubaix de Spaanse wielrenner Fran Ventoso een diepe vleeswond opliep.

Hij publiceerde woensdag een open brief op de website van zijn ploeg Movistar waarin hij zei dat schijfremmen in hun huidige vorm te gevaarlijk zijn voor in het peloton. Hij riep de renners, ploegen en wielerbonden op actie te ondernemen.

Open brief
Ventoso liep bij een val een diepe vleeswond op door een schijfrem. Hij beschrijft in de brief hoe hij een groot deel van zijn beenvlies, dat het scheenbeen omvat, kon zien. In de ambulance kreeg hij 15 kilometer later gezelschap van Nikolas Maes, die door een schijfrem een diepe wond in zijn knie had.

"Was er niemand die had bedacht dat dingen zoals zondag konden gebeuren? Werkelijk niemand dacht dat schijfremmen gevaarlijk waren?" schrijft Ventoso. "Niemand had bedacht dat ze kunnen snijden, dat ze enorme messen kunnen worden?" (ANP)