Nederlandse waterpoloploeg
Nederlandse waterpoloploeg - © Pro Shots

FINA geeft olympische droom waterpoloërs hoop

21 april 2016
De internationale zwemfederatie FINA heeft de Nederlandse waterpoloërs weer wat hoop gegeven op deelname aan de Olympische Spelen.

Directeur Cornel Marculescu zei op een bijeenkomst in Lausanne dat Oranje in principe de eerste kandidaat is om naar Rio de Janeiro te gaan als Frankrijk wordt gediskwalificeerd.

De FINA doet momenteel onderzoek naar een wedstrijd op het olympisch kwalificatietoernooi in Triëst die de Franse waterpoloërs ogenschijnlijk bewust verloren.

Frankrijk boog in het laatste groepsduel met 13-5 voor Canada en kreeg daardoor Nederland in plaats van het sterke Spanje als tegenstander in de kwartfinale. Oranje verloor daarin via strafworpen, het olympisch ticket was voor de Fransen.

Een Canadese protestpetitie op internet, opgezet door oud-waterpoloër David Hart, leidde tot een onderzoek van de FINA.

"Je kan een slechte dag hebben, maar zoiets had ik nog nooit gezien'', zei Marculescu over de manier waarop Frankrijk de wedstrijd tegen Canada uit handen gaf. De Fransen gooiden de ballen ogenschijnlijk bewust naast of over het doel en toonden geen enkele wil om te winnen.

"Ik ben weggelopen, zo erg was het'', zei de Nederlandse bondscoach Robin van Galen toen al. "Die Fransen schoten nog net niet in eigen doel.''

Het kan de Franse waterpoloploeg in het uiterste geval op diskwalificatie komen te staan. "We gaan nu het hele proces door, voor eind mei zullen we geen uitspraak hebben'', zei Marculescu.

Oranje eindigde op het toernooi als vijfde en is daardoor de eerste reserve voor Rio. "Normaal gesproken gaat de nummer vijf naar de Spelen als een land wegvalt'', aldus de FINA-directeur. (ANP)