Henk Grol.
Henk Grol. - © ANP

Grol en Steenhuis naar finale EK judo

23 april 2016
Guusje Steenhuis heeft zaterdag de finale bereikt van de EK judo in Kazan in de klasse tot 78 kilogram.

Tegen de Britse Natalie Powell had Steenhuis aan een waza-ari voldoende voor de zege.

In de finale neemt Steenhuis het op tegen Audrey Tcheuméo. De Française, Europees kampioene van 2011 en 2014, won op straffen van de Duitse Luise Malzahn.

Het succes van Steenhuis is opmerkelijk, aangezien de judobond Marhinde Verkerk in deze gewichtsklasse al aanwees voor de Olympische Spelen.

Titelverdedigster Verkerk verloor eerder op zaterdag van Malzahn en liep daardoor een plek in de halve finales mis. In de eerste ronde van de herkansingen boog Verkerk voor de Britse Gemma Gibbons, die een waza-ari scoorde.

Grol mag titel verdedigen
Henk Grol heeft ook de finale bereikt op de EK.

De titelverdediger in de klasse tot 100 kilogram plaatste zich voor de eindstrijd door in de halve finale Christoph Kronberger te verslaan. Kronberger kreeg in vijf minuten drie straffen, Grol slechts eentje.

De 31-jarige Veendammer gaat in Kazan voor zijn derde Europese titel. De eerste veroverde Grol in 2008 in Lissabon, de tweede vorig jaar tijdens de Europese Spelen in Bakoe.

In de finale neemt de Nederlander het op tegen de Belg Toma Nikiforov, die Grigori Minaskin uit Estland binnen twee minuten had verslagen.

Michael Korrel plaatste zich via de herkansingen voor de troostfinale. Hij strijdt om het brons met Kronberger.

Meyer snel klaar
In de klasse boven 100 kilogram was Roy Meyer al na één ronde klaar. Hij verloor op ippon van de Spanjaard Juhan Mettis. (ANP)