Wout Poels.
Wout Poels. - © ANP

Wout Poels schrijft Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam

24 april 2016
Wout Poels heeft zondag Luik-Bastenaken-Luik gewonnen, de laatste voorjaarsklassieker.

De Nederlander van Team Sky versloeg in de sprint van een kopgroep van vier de Zwitser Michael Albasini en de Portugees Rui Costa. De Spanjaard Samuel Sanchez werd vierde. Adrie van der Poel was in 1988 de laatste Nederlander die de Ardenner klassieker won.

Van de vroege vluchters die lang op kop hadden gereden, werden de Italiaan Alessandro De Marchi, de Fransman Nicolas Edet en de Belg Thomas De Gendt als laatsten ingelopen waarna 25 kilometer voor de streep een groep van zo'n tachtig renners op zoek ging naar de laatste hellingen.

Na de Valkenrots koos de Colombiaan Carlos Betancur, ploeggenoot van favoriet Alejandro Valverde, het avontuur. Kort voor de Côte de Saint-Nicolas werd hij ingelopen om het op die helling nog eens te proberen.

Daarna was het de beurt aan de Italiaan Diego Rosa en de Rus Ilnoer Zakarin. Op de Côte de la Rue Naniot, de nieuwe kasseienklim kort voor finishplaats Ans, viel Albasini aan. Drie man gingen mee uit de groep waarin ook nog de Nederlanders Bauke Mollema en de pas 20-jarige Sam Oomen reden.

Fietslengte
Het viertal zag de groep nog dichtbij komen maar kon uiteindelijk om de zege sprinten. Poels ging van kop af en haalde het met een fietslengte voorsprong op Albasini. Het was al zijn vijfde zege van dit seizoen na ritzeges en de eindoverwinning in de Ronde van Valencia en een ritzege in de Ronde van Catalonië. Woensdag werd hij al vierde in de Waalse Pijl.

Mollema eindigde als negende, Oomen debuteerde met de 25e plaats.

Zware dag
"Het was een zware dag met slecht weer, zelfs sneeuw af en toe. Ik was niet super meer, maar iedereen was moe", zei Poels die in de laatste kilometers met drie man op kop kwam.

"Ik heb het een keer geprobeerd, maar kwam niet weg. Toen ben ik maar de sprint als eerste aangegaan.''

Albasini kwam dichtbij maar slaagde er niet in de Limburger van Team Sky nog te passeren. "Ik kan het bijna niet geloven. Dit is de mooiste dag uit mijn wielerleven.'' (ANP)