Bas Rutten
Bas Rutten - © FOXSports.NL

UFC Rotterdam Countdown: Nederland, vechtsportland

6 mei 2016
Nederland heeft een groot verleden als het gaat om vechten en vechtsport.

Zondag zullen drie landgenoten, Alistair Overeem, Stefan Struve en Germaine de Randamie, tijdens UFC Rotterdam in actie komen. Maar zij zijn niet de enige Nederlanders die hun strepen hebben verdiend in het vechten.

Gerard Gordeau
Tijdens het allereerste UFC-toernooi in 1993 namen acht vechters deel: zes Amerikanen, de Braziliaan Royce Gracie en Hagenaar Gerard Gordeau. De karateka was een van de beste beoefenaars van zijn sport, waardoor hij mocht deelnemen aan het toernooi.

In zijn eerste partij, en tevens de eerste partij van het toernooi, liet hij zich direct gelden door de Amerikaan Teila Tuli binnen een minuut op brutale wijze buiten westen te trappen. Uiteindelijk moest hij in de finale afkloppen tegen Gracie.

Remco Pardoel
Halve finalist op het tweede UFC-toernooi. Grizzly was een vroege beoefenaar van Braziliaanse jiujitsu (BJJ) en introduceerde in de jaren '90 en 2000 de sport in Europa. De Ossenaar geeft nog vaak les en seminars en is de leraar van, onder anderen, Stefan Struve.

Bas Rutten
Nederlands bekendste MMA-vechter. El Guapo is de eerste en enige UFC-kampioen die de lage landen hebben voorgebracht. De Brabander maakte naam in het Japanse Pancrase, waar hij 25 van zijn dertig partijen won.

Ook was hij jarenlang commentator van PRIDE, de grootste MMA-organisatie eind jaren '90 en begin 2000.

Semmy Schilt
Zeg je Nederland, dan zeg je kickboksen en elke liefhebber kent Semmy Schilt. Semtex werd een legende in deze sport door de K-1 Grand-Prix viermaal op zijn naam te schrijven.

Voordat hij ging vechten met grote handschoenen, zette hij als MMA-vechter 26 overwinningen op zijn palmares.

Marloes Coenen
Rumina is, naast analiste bij FOX Sports, een pioneer in het MMA voor vrouwen. De Nederlandse vocht vele partijen in Japan en werd bekend bij het grote publiek toen ze vocht bij het inmiddels verdwenen Strikeforce. Daar werd ze de bantamgewichtkampioene, tot ze die titel verloor aan Miesha Tate, de huidige titelhoudster.

Op 20 mei vecht Coenen in Amerika voor een andere grote prijs: de Bellator-vedergewichttitel.

Siyar Bahadurzada en Gegard Mousasi
Twee Nederlandse vechters die niet in actie komen in Ahoy. Bahadurzada vocht vele partijen op Nederlandse en Japanse gala's, waarna hij door de UFC werd opgepikt. The Great maakte een verpletterend UFC-debuut door Paulo Thiago in 42 seconden met één stoot knock-out te slaan.

Mousasi is een grotere naam in de MMA-wereld dan Bahadurzada, die ook vele partijen in Japan vocht. Het hoogtepunt van de Leidenaar tot nu toe is het winnen van de DREAM Middleweight Grand Prix in 2008.

Mousasi won drie van zijn laatste vier partijen en staat momenteel op de achtste plek in de UFC-middengewichtranglijst. (FOX Sports)

UFC Fight Night Rotterdam vanuit Ahoy is zondag vanaf 19.00 uur te zien op het open kanaal van FOX en FOX Sports 6.