Tom Dumoulin
Tom Dumoulin - © ANP

Tom Dumoulin wint openingsrit Giro

6 mei 2016
Tom Dumoulin heeft vrijdag in Apeldoorn de eerste etappe van de Ronde van Italië gewonnen.

De 25-jarige wielrenner van Giant-Alpecin klokte in de openingstijdrit over 9,8 kilometer een tijd van 11.03 minuten en hield daarmee één honderdste van een seconde voorsprong op de Sloveen Primoz Roglic van LottoNL-Jumbo. De Costa Ricaan Andrey Amador van Movistar eindigde als derde op zes seconden afstand van het tweetal.

Dumoulin gaat dankzij de zege zaterdag in de tweede etappe van start in de roze leiderstrui. De Ronde van Italië voert dan over 190 kilometer van Arnhem naar Nijmegen.

Dumoulin maakte met de zege zijn favorietenrol waar, iets wat tien maanden geleden niet lukte in Utrecht. De Limburger werd toen vierde in de openingstijdrit van de Tour de France, acht seconden achter de Australische ritwinnaar Rohan Dennis.

In het najaar liet Dumoulin in de Ronde van Spanje zien naast tijdrijder ook een klimmer en klassementsrenner te kunnen zijn. Hij kwam dankzij winst in de laatste tijdrit in de slotweek aan de leiding, maar verspeelde in de laatste bergetappe de rode leiderstrui. Hij droeg in totaal zes dagen de leiderstrui, kreeg de prijs voor strijdlustigste renner en eindigde in het klassement als zesde.

"Geluk aan mijn zijde"
"Ik heb het geflikt'', was de eerste reactie van Dumoulin na zijn overwinning. "Ik ben zo blij, dit is heel speciaal. Ik had het geluk aan mijn zijde'', zo verwees hij naar het minieme verschil met Roglic.

Hij vervolgde tegen de NOS: "Ik dacht eigenlijk dat het verschil drie seconden was, maar het was heel close. Ik heb heel veel geluk gehad. In Romandië redde ik het niet, dat betaalt zich hier dan terug. Dit was niet mijn beste tijdrit, maar ook niet mijn slechtste. Ik maakte geen echte fouten onderweg, al had ik graag nog iets sneller gereden. Ik sta in het roze.''

Hij erkende dat hij daar wel van droomde, terwijl hij de afgelopen dagen juist alles deed om de verwachtingen terug te schroeven. Cancellara zou waarschijnlijk beter zijn, klonk het. "Ik heb er niet over durven denken dat het echt zou lukken. Niet reëel.''

Dat het niet de legendarische Zwitser zou zijn die hem het meest zou bedreigen, maar voormalig skispringer Roglic, had Dumoulin nooit zien aankomen. "Dit heb ik nooit de revue laten passeren vooraf. Ik zag hem ook niet bij de tussentijden, dus hij heeft een heel goed tweede deel gereden. Maar net niet goed genoeg.'' (ANP)