Marcel Kittel
Marcel Kittel - © ANP

Kittel juicht in Nijmegen, Dumoulin blijft leider

7 mei 2016
Marcel Kittel heeft zaterdag de tweede etappe van de Ronde van Italië gewonnen.

De Duitse spurter van Etixx-QuickStep versloeg Arnaud Démare en Sacha Modolo in de sprint. Moreno Hofland werd knap vierde.

Tom Dumoulin behield de roze leiderstrui, maar Kittel komt op één seconde van de Nederlander.

Tjallingii in ontsnapping
De rit, de tweede op Gelderse bodem, begon in Arnhem en eindigde na 190 kilometer in Nijmegen. De etappe werd gekleurd door een ontsnapping. Maarten Tjallingii maakte de hele dag deel uit van een kopgroepje van drie.

Het peloton gaf de ontsnappers veel ruimte en daardoor konden zij strijden voor de eerste bergtrui. In Berg en Dal lag namelijk één punt en Omar Fraile was de snelste op de heuvel.

Het peloton rekende de vluchters vervolgens één voor één in en bereidde de sprint voor. LottoNL-Jumbo van Hofland eist daarbij een hoofdrol op, maar de Nederlander was niet opgewassen tegen het geweld van de Duitser Kittel. Die sprintte iedereen op grote afstand.

Als er zondag gekoerst wordt van Nijmegen naar Arnhem, kan Kittel de leiding overnemen. De derde rit op Nederlandse bodem eindigt naar verwachting opnieuw in een massasprint en Kittel lijkt na zijn zege van zaterdag de te kloppen man.

Dumoulin realistisch 
 “Er is een grote kans dat we hem kwijtraken. Natuurlijk willen we de roze trui zo lang mogelijk behouden, maar misschien is het wel goed als iemand anders hem overneemt'', zei Dumoulin zaterdag.

De tijdrijder van Giant-Alpecin genoot van de rit van Arnhem naar Nijmegen. “Dit was heel speciaal, er stonden zoveel mensen langs de weg. We reden met het hele team voorop en dat is nogal wat voor een Duits-Nederlands team hier. Het is fijn dat we de roze trui in ieder geval nog een dagje hebben.” (ANP)