Tom Dumoulin.
Tom Dumoulin. - © ANP

Tom Dumoulin herovert roze trui in Giro

10 mei 2016
Tom Dumoulin heeft dinsdag de leiding in het algemeen klassement van de Ronde van Italië heroverd.

De Limburgse wielrenner uit de ploeg van Giant-Alpecin neemt de roze leiderstrui over van de Duitse sprinter Marcel Kittel die in de lastige etappe met diverse klimmetjes op achterstand werd gereden.

De vierde etappe naar Praia a Mare werd gewonnen door de Italiaan Diego Ulissi die solo finishte maar te weinig voorsprong had om ook de leiding in het klassement te nemen. Dumoulin eindigde in de etappe als tweede en Steven Kruijswijk werd derde.

Dumoulin reed zaterdag en zondag ook al in het roze nadat hij de tijdrit in Apeldoorn had gewonnen. Kittel pakte de leiderstrui af na twee gewonnen eindsprints, in Nijmegen en Arnhem. De roze truidrager raakte dinsdag keer op keer in de problemen op de lastige klimmetjes in de finale van de vierde etappe in het zuiden van Italië.

Op achterstand
De Duitse sprinter raakte voor het eerst op achterstand op de klim naar San Pietro en kon die in de afdaling weer goed maken. Het lukte hem geen tweede keer. Hij kon de groep met de favorieten niet volgen.

In een roerige finale probeerden veel renners te ontsnappen. Een kopgroep met twaalf renners begon als eerste aan de laatste lastige klim, op 10 kilometer van de eindstreep. Ulissi (Lampre-Merida) kwam als eerste boven in zijn poging om de rit te winnen en de leiding in het algemeen klassement over te nemen. Dumoulin verijdelde de aanval persoonlijk.

In het klassement heeft de 25-jarige Nederlander 20 seconden voorsprong op Bob Jungels en Diego Ulissi. Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) stijgt naar de vierde plaats, op 24 seconden. (ANP)