Tom Dumoulin
Tom Dumoulin - © ANP

Tom Dumoulin raakt roze trui kwijt in Giro

14 mei 2016
Tom Dumoulin is zaterdag in de achtste etappe van de Ronde van Italië de roze trui kwijtgeraakt.

De Nederlandse renner van Giant-Alpecin droeg zes dagen de leiderstrui in de Giro. Hij moest in de rit van Foligno naar Arezzo de favorieten voor het klassement laten gaan op de Alpe di Poti, een klim van tweede categorie met voornamelijk grindwegen.

De Italiaan Gianluca Brambilla (Etixx-QuickStep) rondde een lange ontsnapping succesvol af. Hij nam op de klim afstand van zijn medevluchters, won de etappe en nam tevens de roze trui over van Dumoulin.

De Spaanse favoriet Alejandro Valverde was de grote aanjager in de achtervolgende groep. Zijn versnellingen op de Alpe di Poti waren Dumoulin te veel. Steven Kruijswijk kon wel mee.

De Nederlander van LottoNL-Jumbo finishte achter Valverde op de zevende plaats, op ongeveer 1.40 van de ritwinnaar en klom in het algemeen klassement naar de derde plaats. Kruijswijk heeft 33 seconden achterstand op Brambilla. De Rus Ilnoer Zakarin (Katoesja) steeg naar de tweede plek op 23 seconden.

Dumoulin arriveerde op 2.50 en duikelde in het algemeen klassement uit de top tien. Hij kan zondag in de 40,5 kilometer lange individuele tijdrit weer een poging doen naar de topposities te klimmen. (ANP)