Giulio Ciccone
Giulio Ciccone - © ANP

Ciccone wint tiende etappe Giro, Dumoulin valt weg

17 mei 2016
Giulio Ciccone heeft dinsdag de tiende etappe van de Ronde van Italië gewonnen.

De Italiaanse wielrenner was na 219 kilometer als eerste boven op de slotklim naar Sestola. Ciccone nam in de afdaling van de voorlaatste klim afscheid van zijn twee Italiaanse medevluchters Damiano Cunego en Stefano Pirazzi en soleerde naar zijn eerste profzege.

Andrey Amador deed dinsdag een aanval op de roze trui. De Costa Ricaan van Movistar ontsnapte op de slotklim uit de groep met de favorieten en rozetruidrager Gianluca Brambilla moest zelf in de tegenaanval om zijn leiding in het klassement te verdedigen. De Italiaan moest zijn inspanningen bekopen en afhaken.

Ondanks de hulp van ploeggenoot Giovanni Visconti was van de voorsprong van Amador op de eindstreep in Sestola niet meer dan één seconde over. Luxemburger Bob Jungels finishte in de groep met de favorieten en nam daarom de roze trui in ontvangst.

Kruijswijk blijft vierde, Dumoulin buiten top tien

Steven Kruijswijk kon bergop ook mee met de klassementsrenners en finishte als twaalfde. De Nederlander van LottoNL-Jumbo blijft daarom staan op de vierde plaats in het algemeen klassement.

Tom Dumoulin kon het tempo op de voorlaatste en zwaarste klim van de dag niet volgen, verloor heel veel tijd en duikelde ver buiten de top tien. (ANP)

Zitvlak doet Dumoulin twijfelen

17 mei 2016
Zitvlak doet Dumoulin twijfelen
De zorgen bij Tom Dumoulin over de zitvlakblessure die hem parten speelt in de Ronde van Italië zijn dinsdag zeker niet minder geworden.