Sebastiaan Verschuren
Sebastiaan Verschuren - © ANP

Zilver en limiet voor Verschuren op 100 vrij

20 mei 2016
Zwemmer Sebastiaan Verschuren heeft vrijdag bij de EK in Londen zilver gepakt op de 100 meter vrije slag.
De 27-jarige Amsterdammer moest op het koningsnummer alleen de Italiaan Luca Dotto voor zich dulden. Verschuren pakte naast een medaille ook een ticket voor de Olympische Spelen op dit nummer.

De Europees kampioen op de 200 vrij dook met 48,32 seconden ruim onder de limiet van 48,47 om in Rio te mogen uitkomen op de 100 vrij. Vier jaar geleden werd Verschuren in Londen vijfde op het koningsnummer in 47,88, slechts een fractie achter het brons. In hetzelfde zwembad verzekerde hij zich vrijdag van een olympisch ticket.

Verschuren kwam, zoals gebruikelijk, langzaam op gang. Hij keerde na 50 meter als laatste, maar kwam in het tweede stuk sterk opzetten. Bijna leverde hem dat zelfs het goud op, maar Dotto bleef de aanstormende Verschuren net voor. De Italiaan won in 48,25, Verschuren sloeg daar kort achter een persoonlijke dubbelslag. Het zilver was voor de pupil van coach Martin Truijens de bevestiging dat hij op de goede weg zit, het olympisch ticket waar hij maandenlang jacht op maakte zorgde voor grote opluchting.

Met Europees goud en zilver op zak gaat Verschuren naar Rio, waar hij individueel zal uitkomen op de 100 en 200 vrij. (ANP)