Kristoff zegeviert.
Kristoff zegeviert. - © ANP

Kristoff klopt smaakmaker Sagan met banddikte

22 mei 2016
De Noorse wielrenner Alexander Kristoff heeft zijn eerste overwinning in de Ronde van Californië binnen.

De 28-jarige sprinter van Katoesja schreef zaterdag de zevende etappe op zijn naam, een rit over 175,5 kilometer met start en finish in Santa Rosa. Kristoff klopte wereldkampioen Peter Sagan op de streep met een banddikte verschil.

Dat Sagan meedeed om de winst, was een prestatie op zich. De Slowaakse alleskunner uit de Tinkoff-ploeg was al in het begin van de lastige etappe op avontuur gegaan en reed een groot deel van de etappe op kop.

Sagan werd op zo'n 20 kilometer van de streep teruggepakt door het peloton, maar had desondanks genoeg krachten over om mee te sprinten om de winst.

"We moesten hard in de achtervolging om hem terug te kunnen pakken en toch zat Sagan er in de sprint gewoon weer bij. Ongelooflijk'', zei Kristoff met bewondering.

Achtste zege
"Ik ben heel blij dat ik hem voor kon blijven. Als Peter tijdens de etappe meer energie had gespaard, had hij me waarschijnlijk geklopt.'' De Noor vierde zijn achtste overwinning van dit seizoen, zijn eerste in Californië.

Danny van Poppel (Sky) kwam achter Kristoff en Sagan als derde over de streep, Mike Teunissen van LottoNL-Jumbo werd vierde. De Fransman Julian Alaphilippe behield de leiding in het algemeen klassement.

Hij verdedigt zondag in de slotrit naar Sacramento een voorsprong van 16 seconden op de Australiër Rohan Dennis. Diens Amerikaanse ploeggenoot Brent Bookwalter van BMC staat derde op 38 tellen.

Laurens ten Dam is de beste Nederlander op de achtste plaats, op 1.24 van Alaphilippe. (ANP)