Alejandro Valverde ging net voor Steven Kruijswijk over de finish
Alejandro Valverde ging net voor Steven Kruijswijk over de finish - © Pro Shots

Steven Kruijswijk behoudt het roze en pakt tijd op concurrentie

24 mei 2016
Steven Kruijswijk heeft zijn koppositie in het algemeen klassement van de Giro dinsdag wederom verstevigd.

De Brabantse wielrenner van LottoNL-Jumbo pareerde in een nerveuze, korte bergrit naar Andalo alle aanvallen van zijn grootste concurrenten en nam verder afstand van Esteban Chaves en Vincenzo Nibali die de zestiende etappe als nummers twee en drie in het klassement waren begonnen.

Kruijswijk reed met Alejandro Valverde en Ilnoer Zakarin naar de eindstreep in Andalo. De ritzege was voor Valverde, Kruijswijk werd tweede en Zakarin derde.

Voorsprong
De concurrentie haalde dinsdag alles uit de kast om de Nederlandse roze truidrager uit balans te brengen. Al op de eerste klim naar de Passo della Mendola gingen Nibali en Valverde in de aanval, maar zonder succes. Chaves raakte al direct in de problemen en wist niet meer terug te keren.

Ook op de klim naar Fai della Paganella hoefde Kruijswijk niet te buigen. Valverde waagde een nieuwe poging maar Kruijswijk kon volgen, evenals Zakarin. Nibali haakte ook af. Het drietal nam een steeds grotere voorsprong. Kruijswijk waagde nog een dappere poging in de sprint om de ritzege, maar Valverde was te sterk.

De geboren Nuenenaar heeft na de rit op dinsdag precies drie minuten voorsprong op de Colombiaan Chaves. De Spanjaard Valverde steeg naar de derde plek, maar won luttele seconden op de leider in het klassement. Zijn achterstand bedraagt 3.23. Nibali was de grote verliezer. Hij incasseerde twee minuten tijdverlies en zakte naar de vierde plaats in de rangschikking.

'Goede uitgangspositie'
"Ik wilde de ploeg een zege schenken, maar werd tweede", reageerde Kruijswijk na afloop. "Valverde is moeilijk te kloppen in de sprint, maar uiteindelijk moet ik tevreden zijn. Het was een zwaar gevecht om vandaag mee te doen. Niemand had verwacht dat deze korte etappe zo zwaar zou zijn.''

"Het is een goede uitgangspositie'', zei de kopman van LottoNL-Jumbo over zijn riante voorsprong in het klassement. "Ik moest de hele dag voorin meedoen en dat is gelukt. Ik ben blij." (FOX Sports/ANP)