Nouchka Fontijn
Nouchka Fontijn - © Pro Shots

Fontijn grijpt naast goud op WK boksen

27 mei 2016
Nouchka Fontijn heeft zilver overgehouden aan het WK boksen in Astana.

De kopvrouw van Oranje was vrijdag in de finale van de klasse tot 75 kilogram niet opgewassen tegen de Amerikaanse Claresa Shields. De jury oordeelde unaniem dat de regerend olympisch - en wereldkampioene de sterkste was in de partij.

Fontijn had zich op het WK al verzekerd van het olympische startbewijs voor Rio 2016, in navolging van Peter Müllenberg (-81 kg) die vorige maand in Turkije zijn ticket naar Brazilië veiligstelde. Voor de eerste keer sinds Barcelona 1992 is Nederland op het olympisch bokstoernooi weer van de partij.

De 28-jarige Schiedamse bereikte dinsdag bij de WK in Astana de halve finales en had daarmee haar grote doel bereikt, want voor een olympisch ticket was een plaats bij de eerste vier noodzakelijk. De Europees kampioene vervolgde het toernooi vervolgens met een overwinning op de Britse Savannah Marshall, waardoor ze voor het eerst in haar loopbaan in de finale van een WK stond.

Shields favoriet

Haar Amerikaanse tegenstandster was de grote favoriete in de finale. Hoewel Fontijn in de eerste twee van de vier ronden goed partij bood en zelfs twee keer een jurylid voor zich wist te winnen, hamerde Shields er in de laatste twee ronden op los met een venijnige keiharde rechtse en maakte ze het verschil.

Het juryrapport viel in het nadeel uit van Fontijn: 0-3 (36-40 37-39 37-39).

Bondscoach Hennie van Bemmel was niettemin bijzonder trots: "Het is zilver met een gouden randje. Een super waardevolle ervaring voor Rio'', zei hij. (ANP)