Ronde van België opgeschrikt door zware valpartij.
Ronde van België opgeschrikt door zware valpartij. - © Pro Shots

Hersenschudding Asselman, zorgen om Broeckx

28 mei 2016
De Nederlandse wielrenner Jesper Asselman heeft een hersenschudding overgehouden aan de zware valpartij in de Ronde van België, waarvan hij één van de slachtoffers was.

Asselman smakte met zo'n twintig andere coureurs tegen het asfalt. Die valpartij werd veroorzaakt door twee motorrijders die het peloton wilden passeren, maar daarbij onderuit schoven en heel wat renners omver kegelden. De etappe werd op aandringen van de coureurs gestaakt.

Onderzoek in het ziekenhuis van Malmédy wees uit dat Asselman een hersenschudding heeft. "Hij kampt met geheugenverlies, maar heeft geen breuken'', meldde zijn ploeg Roompot-Oranje Peloton via Twitter.

Schedelbreuk
De Belg Stig Broeckx was het voornaamste slachtoffer. Volgens nog onbevestigde berichten heeft de renner van Lotto-Soudal een schedelbreuk opgelopen. Broeckx is met een traumahelikopter naar het ziekenhuis in Aken gebracht, waar hij in coma zou worden gehouden.

Opvallend genoeg was de 26-jarige Belg drie maanden geleden in Kuurne-Brussel-Kuurne ook al slachtoffer van een ongeluk met een motor. Broeckx werd toen van zijn fiets gereden door een motorrijder en liep daarbij een sleutelbeenbreuk op.

Het zware ongeluk in België leidde op de sociale media tot een stroom aan boze reacties van wielrenners. Onder anderen Marcel Kittel en Tom Dumoulin vroegen zich openlijk af wanneer de internationale wielrenunie UCI eens iets gaat doen aan het gedrag van de motorrijders.

"Stel je eens voor dat in de Formule 1 tien safetycars de hele tijd rond de auto's rijden en iedereen met een rijbewijs zich kan aanmelden als chauffeur. Zo is de situatie momenteel in het wielrennen'', aldus Dumoulin. (ANP)