Wielerpeleton
Wielerpeleton - © ANP

Stig Broeckx in coma in ziekenhuis

28 mei 2016
De Belgische wielrenner Stig Broeckx ligt in coma in het ziekenhuis van Aken. De coureur van Lotto-Soudal heeft twee bloedingen in zijn hersenen overgehouden aan een zware crash zaterdag in de Ronde van België.

Broeckx was het voornaamste slachtoffer van een massale valpartij in het peloton tijdens de vierde etappe, veroorzaakt door twee motorrijders die onderuit schoven en heel wat renners meenamen in hun val.

De ploegleiding van Lotto-Soudal weersprak in een verklaring de geruchten dat Broeckx een schedelbreuk heeft opgelopen. Wel is zijn oogkas gebroken. "Het is heel moeilijk om op dit moment prognoses te maken naar volledig herstel", zei teamarts Servaas Bingé. "De komende 24 uur zal zijn toestand van zeer nabij worden gevolgd."

Opgestapt
De overgebleven renners van de Belgische ploeg stappen zondag niet meer op de fiets voor de slotetappe in België. De vierde etappe, de koninginnenrit door de Ardennen, werd na de massale valpartij in het peloton gestaakt. Het doorgaan van de vijfde etappe is nog onzeker.

Opvallend genoeg was de 26-jarige Belg drie maanden geleden in Kuurne-Brussel-Kuurne ook al slachtoffer van een ongeluk met een motor. Broeckx werd toen van zijn fiets gereden door een motorrijder en liep daarbij een sleutelbeenbreuk op.

Zaterdag ging het weer mis toen twee motorrijders het voortjagende peloton wilden passeren, maar daarbij onderuit schoven en zo'n twintig renners omver kegelden. Naast Broeckx behoorde onder anderen Jesper Asselman tot de slachtoffers. De Nederlander uit de Roompotploeg hield er een hersenschudding aan over.

De Zweed Fredrik Ludvigsson van Giant-Alpecin liep een breuk op in zijn linkerpols, waarmee hij zo'n negen weken is uitgeschakeld. (ANP)