Maria Sharapova
Maria Sharapova - © FOXSports.NL

Maria Sharapova twee jaar geschorst wegens doping

8 juni 2016
Maria Sharapova heeft een schorsing van twee jaar gekregen omdat zij betrapt is op het gebruik van het verboden middel meldonium.

Dit heeft de internationale tennisfederatie ITF woensdag bekendgemaakt.

Volgens de ITF is dit jaar geen diagnose vastgesteld, of therapeutisch advies afgegeven, wat het gebruik van meldonium door Sharapova zou kunnen rechtvaardigen.

De federatie is van mening dat de 29-jarige Russin dit middel met maar één reden tot zich nam: om haar prestaties te bevorderen.

Australian Open
De schorsing gaat met terugwerkende kracht op 26 januari in. Sharapova was vanaf 12 maart al voorlopig geschorst.

Sharapova werd tijdens de Australian Open op 26 januari betrapt op het gebruik van het hartmedicijn meldonium. Dat middel staat sinds 1 januari op de verboden lijst.

De voormalige nummer één van de wereld verloor in Melbourne in de kwartfinale van Serena Williams. Sharapova, die in 2013 de Nederlandse coach Sven Groeneveld inhuurde, kwam daarna niet meer in actie door een armblessure.

Doktersvoorschrift
Sharapova maakte op 7 maart tijdens een persconferentie in Los Angeles haar positieve dopingtest zelf bekend. Ze zei dat ze het medicijn al tien jaar slikt op doktersvoorschrift.

Ze wist naar eigen zeggen niet dat meldonium sinds dit jaar verboden is, maar nam de volle verantwoordelijkheid voor de overtreding van het dopingreglement. "Ik heb een grote fout gemaakt", gaf ze ronduit toe.

Half mei diende de dopingzaak van Sharapova in Londen bij de ITF. Toen dreigde voor haar naar verluidt nog een schorsing van vier jaar. Sharapova, inmiddels gezakt de 26e plaats op de wereldranglijst, hoopte echter op clementie bij de ITF. Een forse schorsing viel haar woensdag niettemin ten deel.

Aanvechten
Sharapova zal haar schorsing aanvechten bij het CAS, het internationale Hof van Arbitrage voor Sport, meldt zij op haar Facebookpagina.

"Omdat het tribunaal correct heeft geconcludeerd dat ik niet de intentie had om de anti-doping regels te breken, kan ik een oneerlijk zware schorsing van twee jaar niet accepteren", aldus Sharapova.

De vijfvoudig Grand Slam-winnares beoogt een snelle rentree. "Ik zal vechten om zo snel mogelijk weer op de tennisbaan te staan."

Nike
Nike blijft Sharapova de komende twee jaar toch gewoon sponsoren. "We hopen Maria snel weer terug te zien op de baan'', stelde het sportmerk in een verklaring.

In maart liet Nike nog weten onder het sponsorcontract uit te willen. (FOX Sports/ANP)