Chris Froome
Chris Froome - © Pro Shots

Dubbelslag Froome in Dauphine

10 juni 2016
De Britse wielrenner Chris Froome heeft vrijdag de macht gegrepen in het Critérium du Dauphine.

De Britse renner van Sky, vorig jaar winnaar van de Franse etappewedstrijd, sloeg toe in de vijfde etappe met de aankomst in skistation Vaujany. Froome schreef de rit op zijn naam en nam tevens de gele leiderstrui over van Alberto Contador, die op de steile slotklim moest passen.

Tourwinnaar Froome koos op zo'n 2,5 kilometer van de finish de aanval. Alleen Richie Porte, de Australische nummer drie van het klassement, kon hem volgen. Contador moest passen en verloor zo'n 20 seconden op Froome, die daarmee zijn achterstand van 4 tellen in het klassement omzette in een flinke voorsprong.

De Britse ritwinnaar pakte ook nog bonificatieseconden op de streep. Contador kwam als vijfde over de streep, kort achter de Brit Adam Yates en Daniel Martin uit Ierland.

Froome heeft in het klassement nu 7 seconden voorsprong op Porte, zijn voormalige meesterknecht bij Sky die sinds dit jaar voor BMC rijdt. Contador zakte naar de derde plaats, met 27 seconden achterstand op de nieuwe leider.

Bauke Mollema, de beste Nederlander in de etappe op de achtste plek, staat negende op 1.21 van Froome.

De etappe over 140 kilometer van La Ravoire naar Vaujany werd gekleurd door een groepje avonturiers. Andrei Grivko, Cyril Gautier, Dayer Quintana, Enrico Gasparotto en Bartosz Huzarski handhaafden zich lang vooraan.

Op de 6,4 kilometer lange klim naar de eindstreep werden de vluchters één voor één opgeslokt door het prominente groep met klassementsrenners. Daarna deed Froome zijn geslaagde greep naar de macht. (ANP)