Fabian Cancellara
Fabian Cancellara - © ANP

Cancellara maakt reputatie waar in Zwitserland

11 juni 2016
De Zwitserse wielrenner Fabian Cancellara heeft zaterdag de eerste etappe van de Ronde van Zwitserland gewonnen. Het betrof een korte tijdrit over 6,4 kilometer met start en finish in Baar.

De renner van Trek-Segafredo, bezig aan zijn laatste jaar als wielerprof, kwam binnen na 7 minuten en 38 seconden en hield daarmee de Belg Jurgen Roelandts net achter zich. De Australiër Luke Durbridge werd derde.

Wilco Kelderman was de beste Nederlander: tiende. De renner van LottoNL-Jumbo zat een uur met de beste tijd op de zogenoemde hotseat tot de Spanjaard Gorka Izagirre hem afloste. Kelderman verloor tien seconden op Cancellara.

Het was de zesde keer dat Cancellara op de eerste dag van de ronde van zijn eigen land de leiderstrui veroverde. Voor het eerst deed de voormalig wereldkampioen tijdrijden dat in 2003. Het lukte hem ook in 2007, 2009, 2010 en 2011.

Het scheelde ditmaal weinig. Het verschil met Roelandts was 0,69 seconde. Net voor Cancellara de weg op moest begon het te regenen in Baar.

Robert Gesink, de andere klassementsman van LottoNL-Jumbo, had geluk dat hij nog net onder een opblaasbare reclameboog door kon die meteen daarna in elkaar zakte. De Achterhoeker werd 34e op 22 seconden van de winnaar.

Zondag volgt een rit over een lokaal parcours rond Baar, dat vier keer wordt afgelegd. Er ligt een klim van de tweede categorie. (ANP)