Chris Froome
Chris Froome - © ANP

Froome wint Critérium du Dauphiné

12 juni 2016
De Brit Chris Froome heeft zondag het Critérium du Dauphiné op zijn naam geschreven.

De leidende positie van de renner van Team Sky kwam op de slotdag niet meer in gevaar. De rit, van Le Pont-de-Claix naar Superdévoluy met onder meer twee cols van de eerste categorie, werd gewonnen door Froome's landgenoot Stephen Cummings. De renner van Dimension Data bleef als laatste voorop van een vroege kopgroep.

Op een kleine vier minuten achter de ritwinnaar sprintte de Ier Daniel Martin naar de tweede plaats, voor de Fransman Romain Bardet. Wout Poels werd vierde. Hij is een van de helpers van Froome, die niet veel later in gezelschap van Alberto Contador binnenkwam in Superdévoluy na een slotklim van de derde categorie.

Contador had op de lastige Col du Noyer nog wel geprobeerd Froome onder druk te zetten, maar de Brit pareerde ogenschijnlijk moeiteloos en won de Dauphiné voor de derde keer in zijn loopbaan. In het eindklassement was Bardet, die zaterdag in de koninginnenrit de zege moest laten aan landgenoot Thibaut Pinot, zijn naaste belager op 12 seconden. Martin werd derde, Contador vijfde.

Onder anderen Bauke Mollema en de Spanjaard Joaquim Rodriguez gaven op in de zevende en laatste etappe van de koers, die voor veel renners de laatste serieuze test is voor de Tour de France. 

"Het is een mooi moment om zo'n resultaat neer te zetten. Dit is goed voor de moraal", zei Froome, die vooraf op niet meer dan een podiumplaats had gehoopt. "Het is geweldig om hier weer als winnaar te staan, maar voor de Tour is er nog werk te doen."

Ritwinnaar Cummings is op 35-jarige leeftijd aan een uitstekend seizoen bezig. De voormalig wereldkampioen ploegachtervolging op de baan won dit jaar eerder al ritten in de Tirreno-Adriatico en de Ronde van Baskenland. "Ik dacht vandaag toen ik meezat in de ontsnapping niet meteen aan de ritzege. Ik zag het meer als een goede training voor de Tour", vertelde de Brit, die 55 kilometer alleen voorop reed. Beste Nederlander in het eindklassement was Stef Clement: vijftiende. (ANP)