Peter Sagan
Peter Sagan - © ANP

Sagan grijpt zege in Zwitserland

12 juni 2016
De Slowaak Peter Sagan heeft zondag de tweede etappe van de Ronde van Zwitserland gewonnen.

In de rit, met start en finish in Baar, werd vier keer een lokale omloop afgelegd met daarin een beklimming van de tweede categorie. De wereldkampioen van Tinkoff won de sprint van een groepje dat net voor het peloton binnenkwam.

De Argentijn Maximiliano Richeze werd tweede, de Australiër Michael Matthews derde. De Zwitser Fabian Cancellara, zaterdag winnaar van de openingstijdrit, verloor de leiderstrui aan de Belg Jürgen Roelandts.

Roelandts finishte in de eerste groep en veroverde daarmee drie tellen op Cancellara, genoeg om het geel over te nemen. Robert Gesink kwam al vroeg in de rit ten val. De kopman van LottoNL-Jumbo staakte de strijd met tal van schaafwonden. Gesink hoefde niet naar het ziekenhuis maar werd wel in het hotel onderzocht. Of de val gevolgen heeft voor zijn Tourdeelname is nog niet bekend.

De Nederlander Antwan Tolhoek, die rijdt voor Roompot, maakte deel uit van een kopgroep die op 35 kilometer voor de streep werd ingerekend. In de regen waren er meer valpartijen, met onder anderen de Colombiaan Fernando Gaviria en Laurens ten Dam als slachtoffers. Zij konden hun weg vervolgen.

Cancellara, die op de eerste dag Roelandts met een verschil van minder dan een seconde had verslagen, pakte bij een tussensprint twee bonificatieseconden. Roelandts was echter attent toen Sagan en vier anderen in de slotkilometer stevig doortrokken en een lichte afscheiding realiseerden. Danny van Poppel was de snelste van de grote groep en finishte als zevende.

Maandag rijdt het peloton van Grosswangen naar Rheinfelden over ruim 192 kilometer.