Peter Sagan
Peter Sagan - © ANP

Ritzege en leiderstrui voor Sagan in Zwitserland

13 juni 2016
Wereldkampioen Peter Sagan heeft maandag toegeslagen in de Ronde van Zwitserland.

De Slowaakse wielrenner was de snelste in de derde etappe en nam tevens de leiderstrui over van de Belg Jürgen Roelandts. Sagan won zondag ook al de tweede rit in de meerdaagse koers uit de UCI World Tour.

Sagan plaatste op het laatste klimmetje van de dag een flitsende demarrage en reed het gaatje dicht naar de twee Zwitserse koplopers Michael Albasini en Silvan Dillier. Het trio bleef het eerste peloton nog net voor aan de finish. De renner in de regenboogtrui was de beste in de spurt.

Hoofdrol 
De Nederlander Antwan Tolhoek vertolkte een hoofdrol in de 192 kilometer lange en heuvelachtige etappe van Grosswangen naar Rheinfelden. De renner van Roompot was mee in een lange vlucht en verdiende op de klimmetjes genoeg punten om de bergtrui te veroveren.

Tolhoek maakte deel uit van een groep van acht renners die tot diep in de etappe de koers bepaalde. In die groep ook Huub Duijn van Roompot én Dillier. De renner van BMC was zelfs de eerste ontsnapper en hij zou tot aan de meet voorin blijven. Hij kon alleen de ontketende Sagan niet afstoppen. De rijder van Tinkoff boekte al zijn dertiende ritzege in de Ronde van Zwitserland.

Leiderstrui
Roelandts deed er alles aan de gele leiderstrui te behouden en finishte als vijfde op drie tellen, maar dankzij de bonificatieseconden voor de etappewinnaar raakte de Belg toch de trui kwijt aan Sagan, die in het algemeen klassement drie seconden voorsprong heeft op Roelandts. Dillier is de nummer drie.

Wilco Kelderman van LottoNL-Jumbo kwam als vijftiende aan en klom in het klassement naar de zevende plaats. (ANP)