Maria Sharapova.
Maria Sharapova. - © Pro Shots

WADA: Russische atleten gaan nog steeds in de fout

15 juni 2016
Russische atleten lijken hun leven nog altijd niet gebeterd te hebben.

Volgens het mondiale antidopingagentschap WADA hebben atleten uit Rusland in het afgelopen halfjaar 52 positieve testen afgeleverd, terwijl er liefst 111 overtredingen werden begaan aangaande de zogenoemde whereabouts. Dat betekent dat een atleet niet aanwezig was op een vooraf bepaalde locatie. Ook dat kan tot een schorsing leiden.

Gesjoemeld
Het WADA deed sinds november onderzoek naar de Russen. Het Russisch antidopingbureau werd toen geschorst, omdat er met dopingtests was gesjoemeld.

Atleten uit het land zijn nog altijd geschorst voor internationale wedstrijden. De mondiale atletiekbond IAAF beslist vrijdag of atleten uit Rusland naar de Olympische Spelen mogen. Dat gebeurt tijdens een speciale bijeenkomst in Wenen.

Opmerkelijk verhaal
Volgens het WADA had de lijst met dopingovertredingen nog veel langer kunnen zijn. Zo zouden veel atleten op het laatste moment af hebben gezegd voor wedstrijden, om zo de dopingcontrole te ontlopen.

Daarnaast komt het agentschap met een wel heel opmerkelijk verhaal. In het woensdag uitgebrachte rapport staat een voorbeeld van een atlete die controleurs om de tuin wilde leiden.

Zij had een soort ampul bij zichzelf ingebracht, waarin ze schone urine had opgeslagen. Die urine belandde echter op de grond en niet in het potje. Zij gooide het spul daarop in de prullenbak en probeerde de controleur om te kopen. Ze leverde uiteindelijk toch een plasje in, waarin afwijkende waarden werden gevonden. (ANP)

Blessureproblemen bij de Roemenen

15 juni 2016
Blessureproblemen bij de Roemenen
Roemenië kan zich na het gelijkspel tegen Zwitserland (1-1) nog steeds kwalificeren voor de volgende ronde van het EK, maar heeft aan het duel...