Pieter Weening
Pieter Weening - © Pro Shots

Weening wint etappe, Kelderman pakt het geel in Zwitserland

16 juni 2016
Een mooie wielerdag voor Nederland en Team Roompot in het bijzonder: Pieter Weening heeft de zesde etappe van de Ronde van Zwitserland gewonnen. Wilco Kelderman van LottoNL-Jumbo pakte de gele trui.

Weening was de hele dag op avontuur, samen onder anderen met de Nederlanders Pim Ligthart en Antwan Tolhoek. Die laatste, ploeggenoot van Weening, verstevigde zijn leidende positie in het bergklassement door als eerste boven te komen op de Klausenpas.

De 35-jarige renner van Team Roompot, die eerder in zijn loopbaan ritten won in de Giro en Tour, was dit jaar al succesvol in de Ronde van Noorwegen, waar hij een rit en het eindklassement op zijn naam schreef.

Weening liet op de slotklim zijn medevluchters achter en bereikte met grote voorsprong de finish. De Argentijn Maximiliano Richeze kwam op 2.37 als tweede boven, de Pool Maciej Paterski werd op een kleine vier minuten derde. Kelderman kwam 4.31 na Weening als vijfde binnen. Latour zat daar bijna een minuut achter.

Leiderstrui
Kelderman werd de nieuwe leider in Zwitserland. De kopman van LottoNL-Jumbo kwam donderdag in een groep favorieten binnen, maar de Franse leider Pierre Latour was daar niet bij. Kelderman miste woensdag de leiderstrui nog op een haar.

In het klassement heeft Kelderman een voorsprong van zestien seconden op de Fransman Warren Barguil van Giant-Alpecin.

De Amerikaan Andrew Talansky staat derde op negentien tellen van de tegenwoordig in België woonachtige Barnevelder. Donderdag volgt een zware bergrit, net als zondag op de slotdag. Tussendoor is er zaterdag een individuele tijdrit over ruim zestien kilometer. (FOX Sports/ANP)