Vladimir Poetin op de Winterspelen van Sotsji
Vladimir Poetin op de Winterspelen van Sotsji - © FOXSports.NL

Poetin vindt Russische straf buiten proporties: Dit is niet eerlijk

18 juni 2016
Vladimir Poetin hoopt dat het Internationaal Olympisch Comité toch Russische atleten toelaat op de Spelen in Rio. “Want het kan toch niet zo zijn dat zuivere atleten bestraft worden”, stelt de president van Rusland.

Poetin reageert op de beslissing van de internationale atletiekfederatie IAAF om de schorsing voor de Russische atletiek voorlopig te handhaven wegens een groot dopingschandaal. Russische atleten ontbreken daardoor op het EK in Amsterdam en de Spelen in Rio. Het IOC komt dinsdag in Lausanne bijeen om over de schorsing te praten.

Volgens Poetin is de straf van de IAAF buiten alle proporties. “Natuurlijk is dit niet eerlijk”, zegt hij. “Wij zijn ook boos als we zien dat sporters doping gebruiken. Dan schorsen we ze. We zullen tegen doping blijven vechten.”

Het IOC kan de IAAF overrulen en Russische atleten alsnog op de Spelen toelaten. Een andere mogelijkheid is om Russen die nog nooit zijn betrapt en in het buitenland zijn getest onder neutrale vlag deel te laten nemen.

Eerder op de dag verklaarde antidopingbureau WADA dat zij vierkant achter het besluit van de IAAF staat.  “Het is duidelijk dat er in Rusland eerst iets serieus moet veranderen”, aldus voorzitter Craig Reedie van WADA. “Bij de regering, topambtenaren, atleten en begeleiders.” (FOX Sports/ANP)