Opening Olympische Spelen Sochi
Opening Olympische Spelen Sochi - © ANP

IOC steunt schorsing Russische atleten

18 juni 2016
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) steunt de beslissing van de internationale atletiekfederatie IAAF om de schorsing van de Russische atletiek voorlopig te handhaven.

 

Dat liet het uitvoerend comité van de organisatie zaterdag na een telefonische vergadering in een officiële verklaring weten.

Sterke houding
Het IOC juicht de sterke houding van de IAAF tegen doping toe en stelt dat internationale federaties het recht hebben om atleten uit te sluiten voor internationale wedstrijden, inclusief de Olympische Spelen.

Het Internationaal Olympisch Comité belooft zo veel mogelijk maatregelen te nemen om een zo'n eerlijk mogelijk deelnemersveld op de Spelen in Rio te krijgen.

Het IOC zal de vergadering van dinsdag in Lausanne benutten om over landen te praten die niet krachtig genoeg tegen doping strijden.

De verklaring van het IOC is een fikse tegenvaller voor Rusland, die hoopte dat het Internationaal Olympisch Comité dinsdag niet achter de IAAF zou gaan staan en alsnog zou besluiten Russische atleten toe te laten op de Spelen.

Neutrale vlag
Toch is het nog niet helemaal uitgesloten dat er nog Russische atleten uitkomen op de Spelen in Rio. Want de IAAF zette vrijdag de deur op een kier voor atleten die kunnen aantonen dat zij de afgelopen jaren niet zijn getest in Rusland, maar door andere landen met een erkend antidopingbeleid.

Zij kunnen mogelijk in Rio meedoen onder een neutrale vlag. (ANP)