Miguel Angel López
Miguel Angel López - © ANP

Miguel Angel López zegeviert in Zwitserland

19 juni 2016
De 22-jarige Colombiaan Miguel Angel López heeft zondag de Ronde van Zwitserland op zijn naam geschreven.

De kopman van wielerploeg Astana maakte indruk op de zware klim in de ingekorte slotetappe en finishte in een kopgroep met vijf renners die geen bedreiging vormden.

De dagzege was zondag voor Jarlinson Pantano uit Colombia die in de eindsprint te snel was voor de Rus Sergei Tsjernetsjki. Het bergklassement werd definitief gewonnen door de Nederlander Antwan Tolhoek van Team Roompot.

De laatste etappe werd ingekort. Wegens kou en sneeuwval op de top van de Albulapass werd die berg uit het parcours gehaald. Van de rit naar Davos bleef slechts 57 kilometer over. De renners moesten nog wel over de besneeuwde Flüelapass (2382 meter).

Klassementsleider López nam zelf het initiatief op de zware klim en kwam als eerste boven met een halve minuut voorsprong op de eerste achtervolgers. In de natte afdaling werd de Colombiaan ingehaald door vier renners.

In de straten van Davos gingen zij de strijd aan voor de ritzege. López eindigde de etappe als vierde en mocht op het podium de grootste overwinning uit zijn prille carrière vieren.

Voormalig klassementsleider Wilco Kelderman kon het tempo op de klim niet volgen. De Nederlander verloor wederom tijd en duikelde verder weg in de rangschikking. In het eindklassement eindigde de kopman van LottoNL-Jumbo als achtste op 2.38 van de winnaar. (ANP)