Robert Gesink
Robert Gesink - © ANP

Robert Gesink mist Ronde van Frankrijk

22 juni 2016
Robert Gesink start op 2 juli niet in de Ronde van Frankrijk.

 

De beoogde kopman van Team LottoNL-Jumbo is onvoldoende hersteld van zijn val in de Ronde van Zwitserland. Dat meldde zijn ploeg woensdag. Gesink eindigde vorig jaar als zesde in de Tour. In 2010 haalde hij zijn beste klassering met de vierde plaats.

Gesink sloeg ruim een week geleden over de kop in de tweede etappe van de Zwitserse wielerronde toen hij door een kuil in de weg reed. De Varssevelder belandde op zijn gezicht en kon zich van het ongeval niets herinneren. De ploeg liet afgelopen zondag weten dat het herstel van Gesink minder voorspoedig verliep dan gehoopt. "De progressie is beperkt. Deze hersenschudding kost veel energie", aldus Gesink.

De medische staf oordeelde dat Gesink niet fit genoeg is voor de drieweekse beproeving door Frankrijk. "Ik heb veel energie gestoken in mijn voorbereiding op de Tour de France en tijdens de trainingsstage op Tenerife voelde ik me sterk. Het is een grote teleurstelling dat ik door deze tegenslag de Tour moet missen", zei hij vanuit het Spaanse Girona.

Olympische Spelen
Het zat Gesink in aanloop naar de Tour toch al niet mee. Bondscoach Johan Lammerts passeerde hem voor de Olympische Spelen in Rio. De renner, die zich verheugde op de wegrace, had in oktober van vorig jaar al het heuvelachtige parcours in de Braziliaanse stad verkend.

Hij reed in het voorseizoen onder meer de Ronde van Catalonië en de Ronde van het Baskenland en wilde zijn gezicht laten zien in de heuvelklassiekers, maar zijn optredens in de Amstel Gold Race en Waalse Pijl vielen tegen. Van een serieuze test in de Tour de Suisse kwam het door zijn val niet. Het is de bedoeling dat Gesink dit najaar wel de Ronde van Spanje rijdt. In de Vuelta reed hij drie keer bij de beste tien. (ANP)