Dylan Groenewegen
Dylan Groenewegen - © ANP

Dylan Groenewegen opgenomen in Tourploeg Lotto

22 juni 2016
Dylan Groenewegen kan zich opmaken voor zijn eerste Tour de France.

LottoNL-Jumbo heeft de sprinter opgenomen in de negenkoppige equipe voor de Ronde van Frankrijk, die op 2 juli begint in Mont Saint-Michel. De 23-jarige Amsterdammer won dit jaar al zes koersen, waaronder de Ronde van Keulen en een etappe in de Ster ZLM Toer.

Wilco Kelderman is door het wegvallen van Robert Gesink de overgebleven kopman. Hij krijgt een vrije rol en heeft als opdracht een bergetappe te winnen, zei technisch directeur Nico Verhoeven van de Nederlandse ploeg. "Groenewegen rijdt de Tour de France vroeger dan verwacht, maar die keuze is niet alleen gebaseerd op zijn goede uitslagen. We hebben al langer het idee dat hij de Tour de France aankan. Hij kan op die manier op het allerhoogste niveau acteren en daaraan wennen richting 2018."

Ook Bert-Jan Lindeman en Timo Roosen zullen debuteren in de Tour. De andere vijf renners in de ploeg van Lotto-Jumbo zijn de Nieuw-Zeelander George Bennett, de Duitsers Paul Martens en Robert Wagner en de Belgen Sep Vanmarcke en Maarten Wynants. "We willen een etappe winnen. In de bergen kan dat met Wilco Kelderman en we hebben een aantal mannen die vanuit een ontsnapping om de dagzege kunnen strijden op de dagen die te zwaar zijn voor de sprinters", aldus Verhoeven.

Vertrouwen
Kelderman gaat met vertrouwen naar de Tour, zei hij. "Ik heb goed getraind en in de Ronde van Zwitserland ging het de meeste dagen prima. Ik heb er veel zin in, we gaan naar Frankrijk om goede resultaten te rijden. Door mijn vrije rol kan ik etappes uitkiezen waarop ik mij richt. In de bergen liggen mijn kansen. Het is goed dat de sprinttrein erbij is. Die mannen zitten in een flow en zijn erg gemotiveerd."

Groenewegen ziet zijn deelname in La Grande Boucle als een beloning voor zijn goede seizoen. "Natuurlijk gaan we ervoor om iets moois neer te zetten in de Tour en als het aan mij ligt, wordt het iets heel moois, maar ik mag er niet vanuit gaan dat ik hier meteen een etappe win. Ik zit in een traject waarin we ernaar streven in 2018 een Touretappe te winnen." (ANP)