Usain Bolt
Usain Bolt - © Pro Shots

Bolt via omweg naar Rio

2 juli 2016
Sprinter Usain Bolt heeft zich vrijdag door een hamstringblessure niet rechtstreeks kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen, volgende maand in Rio de Janeiro.

De olympisch kampioen op de 100 en 200 meter moest zich door de blessure op het laatste moment terugtrekken voor de finale op de 100 meter bij de Jamaicaanse kwalificatiewedstrijden.

De atleet laat in een verklaring weten dat hij op 22 juli in Londen vormbehoud wil aantonen zodat voor hem een uitzondering gemaakt kan worden.

Bolt won de halve finale op de 100 meter in 10,04, na een matige start. In een verklaring na zijn afzegging liet hij weten dat hij al last had van zijn hamstring in de eerste ronde en halve finale. Bolt is direct begonnen aan het herstelproces, toonde hij met foto's op social media.

Yohan Blake snelde naar winst in de finale in 9,95, een honderdste sneller dan Nickel Ashmeade en nieuwkomer Jevaughn Minzie, trainingspartner van Bolt en Blake, werd derde in een persoonlijke toptijd van 10,02. Voormalig wereldrecordhouder Asafa Powell moest genoegen nemen met de vierde tijd: 10,04.

Blake toonde zich gelukkig met zijn zege na veel blessureleed. "Het was een worsteling. Veel mensen hadden niet verwacht dat ik op tijd terug zou zijn, maar kijk: hier sta ik."

Bij de vrouwen ging de zege op de 100 meter naar Elaine Thompson, die het Jamaicaanse record van haar rivale Shelly-Ann Fraser-Pryce evenaarde: 10,70. Thompson zal in Rio haar debuut maken op de Olympische Spelen. Fraser-Pryce bleef steken op 10,93. (FOX Sports/ANP)