Peter Sagen wint op de valreep
Peter Sagen wint op de valreep - © Pro Shots

Sagan wint tweede etappe Tour en pakt leiderstrui

3 juli 2016
Peter Sagan heeft zondag de tweede etappe in de Tour de France 2016 op zijn naam geschreven.

De Slowaakse wielrenner kwam als eerste boven in Cherbourg-en-Cotentin, na de beklimming van de Côte de la Glacerie. Sagan nam daarmee tevens de leiding in het algemeen klassement. De tweede rit in de Tour ging over 183 kilometer, met de start in Saint-Lô.

Stuyven
De wereldkampioen won de sprint van de voorste groep, die op 500 meter van de streep de Belgische vluchter Jasper Stuyven had achterhaald. Stuyven had vanaf de start op kop gereden, samen met de Duitser Paul Voss, Vegard Breen uit Noorwegen en de Italiaan Cesare Benedetti.

Lange tijd leek het erop dat het peloton te laat op gang was gekomen om Stuyven, die op zo'n tien kilometer van de streep wegsprong bij zijn medevluchters, nog te achterhalen. De Belg werd op het laatste hellende stuk naar de finish echter alsnog voorbij gereden.

Sagan ging de sprint vroeg aan, leek even terug te vallen, maar had in de laatste honderd meter nog een krachtsexplosie in huis. Daarmee bleef de Slowaak de Fransman Julian Alaphilippe voor.

Kelderman en Mollema
De Spanjaard Alejandro Valverde werd derde, gevolgd door Daniel Martin uit Ierland en de Australiër Michael Matthews. Als beste Nederlander kwam Wilco Kelderman als zesde over de streep, Bauke Mollema werd vlak voor Chris Froome tiende.

Sagan eindigde zaterdag als derde in de eerste etappe, die werd gewonnen door Mark Cavendish. Met zijn ritzege op zondag nam de Slowaak de gele leiderstrui over van de Brit, die moest lossen op de slotklim.

Tourfavoriet Alberto Contador verloor ook wat tijd. De gehavende Spanjaard was zondag opnieuw betrokken bij een valpartij. (FOXSports/ANP)