Versnelde procedure CAS over Russische atleten
Versnelde procedure CAS over Russische atleten - © ANP

Versnelde procedure CAS over Russische atleten

4 juli 2016
Het olympische lot van 68 Russische atleten ligt in handen van het internationaal sporttribunaal CAS.

Daarover hebben de betrokken atleten overeenstemming bereikt met het Russisch Olympisch Comité en de internationale atletiekfederatie IAAF. “De partijen zijn een versnelde procedure overeengekomen, die met een uitspraak op 21 juli eindigt”, liet het CAS maandag weten.

Olympische Spelen
De 68 atleten willen ondanks de langdurige schorsing van de Russische atletiek vanwege de diepgewortelde dopingcultuur deelnemen aan de Olympische Spelen van Rio 2016 (5-21 augustus). Zij zijn fel gekant tegen een algehele uitsluiting, omdat daardoor ook de 'schone' atleten worden getroffen.

Het IAAF buigt zich zelf nog over een klein aantal individuele zaken. Deze Russische atleten moeten bij de herzieningscommissie van de atletiekfederatie onder meer overtuigend kunnen aantonen dat ze nooit tot het Russische dopingsysteem hebben behoord en dat ze de afgelopen jaren geregeld zijn getest in andere landen met een erkend antidopingbeleid.

Klokkenluidster
Joelia Stepanova kreeg eind vorige week als eerste atlete uit Rusland toestemming om weer te mogen deelnemen aan internationale wedstrijden. Dat betekent dat ze al tijdens de Europese kampioenschappen, die deze week in Amsterdam worden gehouden, in actie komt.

De middenafstandloopster onthulde als 'klokkenluidster' eind vorig jaar in een Duitse tv-documentaire het omvangrijke dopingschandaal in haar land. Vanwege die bijdrage aan de strijd tegen doping besloot de herzieningscommissie, waartoe ook de Nederlandse oud-meerkampster Sylvia Barlag behoort, unaniem dat ze onder neutrale vlag mag deelnemen aan wedstrijden. (ANP)