Marcel Kittel (links)
Marcel Kittel (links) - © Pro Shots

Kittel wint na fotofinish, Groenewegen vierde

5 juli 2016
De Duitser Marcel Kittel heeft dinsdag de vierde etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen.

Het was de langste rit van deze Tour, van Saumur naar Limoges over een afstand van ruim 237 kilometer. Pas na bestudering van de fotofinish was duidelijk dat Kittel, die rijdt voor Etixx-QuickStep, de Fransman Bryan Coquard had verslagen.

De Slowaak Peter Sagan werd derde en blijft de leider in het algemeen klassement. Dylan Groenewegen, de sprinter van LottoNL-Jumbo die debuteert in de Tour, werd vierde.

Negende ritzege
Voor Kittel betekende het zijn negende ritzege in de Tour. In 2013 en 2014 won hij telkens vier ritten, toen nog in dienst van het Nederlandse Argos-Shimano en Giant-Shimano.

Vorig jaar werd hij thuisgelaten door de van oorsprong Nederlandse ploeg wegens gebrek aan vorm. Dat stoorde Kittel die in de winter overstapte naar Etixx-QuickStep. Voor dat Belgische team won hij dit jaar al twee ritten in de Giro d'Italia.

Kwartet vluchters
Vier renners reden een groot deel van de rit op kop: de Duitser Andreas Schillinger, de Belg Oliver Naesen, de Spanjaard Markel Irizar en de Fransman Alexis Gougeard.

Een kleine 10 kilometer voor de streep was het gebeurd met de ontsnapping en konden de sprintersploegen aan de voorbereiding beginnen.

Lotto-Soudal, voor Greipel, nam het initiatief. Een vluchtheuvel op ruim 3 kilometer voor de streep ontregelde nogal wat 'sprinttreintjes' waarna Kittel uiteindelijk Coquard net voor bleef. (ANP)