Jamile Samuel.
Jamile Samuel. - © Pro Shots

Jamile Samuel plaatst zich op 200 meter voor Rio

7 juli 2016
Jamile Samuel heeft net naast een medaille gegrepen bij de Europese kampioenschappen atletiek in Amsterdam, maar er was toch reden tot lachen.

De 24-jarige atlete spurtte donderdag in de finale van de 200 meter naar de vierde plaats in 22,83.

Geen plak, maar wel een ticket naar de Olympische Spelen in Rio, want haar tijd was onder de limiet van 22,90.

Tessa van Schagen reikte in de finale tot de zevende plaats in 23,03. De Europese titel ging naar de Britse Dina Asher-Smith, die goud won in 22,37.

Zij is de opvolgster van Dafne Schippers, die haar titel uit Zürich niet verdedigde, omdat ze zich volledig toelegt op de 100 meter en de estafette.

De Bulgaarse oud-Europees kampioene Ivet Lalova-Collio rende naar het zilver in 22,52 en de bronzen medaille was voor de jonge Duitse Gina Lückenkemper in 22,74.

Samuel toverde haar grootste glimlach tevoorschijn. "Ik ben zo blij met dat olympische ticket. Dit was ook het moment om het te doen. De sfeer in het Olympisch Stadion gaf me de energie om eindelijk weer eens onder die 23 seconden te lopen. Later zal ik vast wel balen dat ik de bronzen plak had kunnen hebben, maar op dit moment voel ik me gelukkig'', zei de sprintster na afloop.

Samuel had geleerd van de series en de halve finales. "Ik wist hoe ik het moest doen. Sneller de bocht door en dan doortrekken. Dat lukte.''

Smith naar finale
Rutger Smith plaatste zich ternauwernood voor de finale van het discuswerpen. De krachtpatser uit Groningen, tegenwoordig woonachtig in de Verenigde Staten, wierp op het gelegenheidsveld bij het Museumplein naar 63,85 meter.

Daarmee eindigde hij als elfde in de kwalificaties. De beste twaalf werpen zaterdag de finale.

Smith maakte in Amsterdam min of meer een comeback. Hij raakte in 2013 ernstig geblesseerd aan zijn achillespees en ontbrak sindsdien op alle grote kampioenschappen.

Zijn ultieme doel is nogmaals de Olympische Spelen meemaken, maar ook donderdag reikte hij niet tot de limietafstand van 65,00 meter. De finale is zijn laatste kans.

Erik Cadée haalde de eindstrijd niet. De Brabander bleef steken op 61,93. In principe was dit zijn laatste wedstrijd. Hij kondigde kortgeleden aan dat hij na de EK afscheid neemt van topatletiek. (FOX Sports/ANP)