Abdi Nageeye
Abdi Nageeye - © ANP

Nageeye valt buiten de medailles op de halve marathon

10 juli 2016
Abdi Nageeye heeft zich zondag bij de EK atletiek in Amsterdam niet in de strijd om de medailles kunnen mengen op de halve marathon.

De Nederlandse atleet van Somalische afkomst, die volgende maand de olympisch marathon in Rio loopt, eindigde wel op een keurige zesde plaats in 1.03.43.

De Zwitser Tadesse Abraham won het goud in deze eerste editie van de Europese titelstrijd op de 21,1 kilometer in 1.02.03. De Europese bond koos voor de halve marathon omdat de hele in Rio er te dicht op zit. De Turk Kaan Kigen Özbilen pakte het zilver in 1.02.27 en de Italiaan Daniele Meucci, die twee jaar geleden Europees kampioen op de marathon werd, behaalde nu het brons in 1.02.38.

Bijrol voor de Nederlandse vrouwen


De Nederlandse atletes hebben zondag op de slotdag van de EK atletiek in Amsterdam geen rol van betekenis gespeeld in de halve marathon. 

Elizeba Cherono, die vooraf nog tot medaillekandidate was bestempeld, arriveerde pas als 26e en eerste Nederlandse aan de finish op het Museumplein in een tijd van 1.13.27.

De Portugese Sara Moreiro won de wedstrijd door hartje Amsterdam in een tijd van 1.10.19. Ze had een primeur, want zij is de eerste Europese kampioene op deze afstand. 

De Italiaanse Veronica Inglese behaalde het zilver in 1.10.35, de Portugese Jessica Augusto het brons in 1.10.55 (ANP)