Ferry Weertman is blij met zijn gouden plak in Hoorn
Ferry Weertman is blij met zijn gouden plak in Hoorn - © ANP

Goud voor Weertman, grote fout Van Rouwendaal

10 juli 2016
De ene titelverdediger is de andere niet. Dat bleek eens te meer bij de EK open water in Hoorn.

Op de eerste wedstrijddag greep Sharon van Rouwendaal op dramatische wijze naast het goud op de tien kilometer.

Miskleun
De 22-jarige zwemster koos als koploper in de eindsprint voor de verkeerde kant van de boei, moest daardoor een stukje terugzwemmen en kwam daarna niet verder meer dan de vierde plaats.

Ferry Weertman daarentegen maakte daarna op dezelfde olympische afstand geen fout op de laatste meters en veroverde daardoor glorieus zijn tweede gouden EK-medaille op dit onderdeel.

Van Rouwendaal zwom tot haar miskleun een bekeken race. De titelverdedigster kwam in de laatste van de vier ronden voor de eerste keer aan kop.

De Nederlandse topzwemster, vorig jaar tweede op het WK op dit onderdeel, slaagde erin alle aanvallen op haar leidende positie te pareren en was met amper nog vijftig meter te zwemmen op weg naar goud.

'Wat een fout'
De kampioene van 2014 in Berlijn verloor in de finale van de race echter even het overzicht en schakelde met de verkeerde baankeuze zichzelf uit. "Wat een race, maar wat een fout'', liet Van Rouwendaal schuldbewust weten. "Het geeft wel veel super veel vertrouwen voor Rio.''

Het EK-goud ging door de dramatische ontwikkelingen in de eindfase naar twee zwemsters: wereldkampioene Aurélie Muller uit Frankrijk en de Italiaanse Rachele Bruni. Beiden tikten na ruim twee uur in het water te hebben gelegen gelijktijdig aan.

Weertman zwom evenals Van Rouwendaal een tactische race, die hij met een ijzersterke sprint wel wist te bekronen met goud. De nummer twee van het WK van 2015 bleef de Brit Jack Burnell ternauwernood voor (0,6 seconde). (FOX Sports/ANP)