Sifan Hassan.
Sifan Hassan. - © Pro Shots

Sifan Hassan moet genoegen nemen met zilver

10 juli 2016
Sifan Hassan heeft zondag in het Olympisch Stadion van Amsterdam haar Europese titel op de 1500 meter niet kunnen prolongeren.

De Arnhemse atlete ging vol aan in de slotronde, maar miste duidelijk de kracht voor een ongenaakbaar eindschot. De Poolse Angelika Cichocka overvleugelde Hassan op het rechte stuk naar de finish.

"Ik wilde goud halen voor het publiek hier, maar er zat niet meer in'', zei Hassan, zichtbaar teleurgesteld. "Ik ben nog niet klaar om op hoge snelheid te lopen, het EK kwam te vroeg voor mij. Anders had ik makkelijk kunnen winnen.''

Hassan liep op de EK haar eerste wedstrijden van het seizoen. Ze raakte geblesseerd na het behalen van de wereldtitel indoor afgelopen maart in Portland en nam uitgebreid de tijd om volledig te herstellen.

Haar optreden in de series oogde nog wat stroef; ze nam toen na ruim een ronde de leiding en stond deze niet meer af, hoewel de concurrentie vlak achter haar bleef.

Boemelrace
De finale was een echte boemelrace, die pas over de helft op gang kwam. Sifan Hassan zette zich aan kop met nog een ronde te gaan en vertrouwde kennelijk op haar doorgaans ijzersterke finish, maar ze verkrampte op de laatste meters.

Ze kon nog net de Ierse Ciara Mageean, die het brons pakte, voorblijven. "Ik heb deze races nodig om aan snelheid te winnen. Elke dag gaat het beter. Mijn basis is goed genoeg om over vijf weken in Rio top te zijn'', zei Hassan.

"Ik wil heel veel en ben ongeduldig, maar dan kan je als atleet rare blessures krijgen. Ik moet dus rustig blijven.''

De eindtijden gaven aan dat het een langzame finale was. Hassan finishte in 4.33,74, een dikke halve minuut boven haar persoonlijk record.

Kupers
Thijmen Kupers deed een dappere poging om van kop af de 800 meter te winnen, maar de atleet uit Groningen stortte in de laatste 100 meter van de finale compleet in en arriveerde slechts als zesde aan de meet.

In een tijd van 1.46,67. Ook dat zal hem verdriet doen, want het is wederom boven de limiet voor de Olympische Spelen in Rio. Het was Kupers’ laatste kans op een ticket.

De Pool Adam Kszczot profiteerde van het sleurwerk van de Nederlander vooraan en snelde er in de laatste bocht overheen. Hij prolongeerde zijn Europese titel in 1.45,18. Zijn landgenoot Marcin Lewandowski werd tweede in 1.45,54 en de Brit Elliot Giles derde in dezelfde tijd. (ANP)