Nadine Broersen
Nadine Broersen - © ANP

Meerkampster Broersen wisselt van trainer op weg naar Rio

15 juli 2016
Meerkampster Nadine Broersen is drie weken voor de Olympische Spelen van trainer gewisseld.

De meerkampster breekt met Ronald Vetter, die haar sinds 2011 trainde. Gerard Lenting wordt haar nieuwe coach, terwijl voormalig chef de mission Charles van Commenée Broersen gaat adviseren.

"Ronald heeft mij in korte tijd naar de wereldtop gebracht", zegt de 26-jarige Broersen, die in Rio voor de tweede keer deelneemt aan de Spelen. Onder leiding van Vetter werd Broersen wereldkampioen indoor in 2014, tweede op het EK in 2014 en vierde op het WK van vorig jaar in Peking.

Als reden om te breken geeft de atlete dat de samenwerking niet meer 'de effectiviteit gaf zoals vroeger'. "De situatie was niet meer optimaal in voorbereiding op de olympische meerkamp. Dat heeft ertoe geleid dat ik ben gaan kijken naar alternatieven."

"Een gewaagde en spannende stap maar ik heb er vertrouwen in dat dit zal leiden tot succes", aldus Broersen, die benadrukt dat ze er momenteel fysiek uitstekend voor staat. Lenting was bondscoach van de meerkampteams van Nederland, Qatar en Brazilië. Hij trainde de afgelopen jaren een commercieel atletiekteam in Brazilië.

Van Commenée was chef de mission van de Nederlandse olympische ploeg tijdens de Spelen van 2008 in Peking. Daarna ging hij aan de slag als technisch directeur bij de Britse atletiekbond.

De trainerswissel volgt na een evaluatie van het EK atletiek in Amsterdam. Broersen was op de zevenkamp een van de favorieten voor het podium, maar door maagproblemen haakte ze voor de afsluitende 800 meter af.

Broersen is een van de drie Nederlandse meerkampsters in Rio. Vier jaar geleden, bij de Olympische Spelen in Londen, werd ze dertiende op de zevenkamp. (ANP)