Dopingcontrole Sotsji
Dopingcontrole Sotsji - © ANP

WADA bevestigt staatsgestuurde doping Sotsji

18 juli 2016
De Russische staat regisseerde en controleerde dopingfraude bij de Olympische Winterspelen in Sotsji.

Tientallen Russische atleten kregen doping toegediend en hun positieve testen werden via een ingenieus systeem verdoezeld. Dat is de conclusie van de Canadese jurist Richard McLaren, die namens het mondiale antidopingbureau WADA onderzoek deed.

McLaren bevestigt in zijn rapport de beschuldigingen van Grigori Rodsjenkov, het voormalige hoofd van het dopinglaboratorium in Moskou. Die onthulde enkele maanden geleden in de New York Times dat Russische sporters, onder wie vijftien medaillewinnaars, doping kregen tijdens de Winterspelen van 2014 in Sotsji.

Urinemonsters
De besmette urinemonsters werden door leden van de geheime dienst vervangen door 'schone' exemplaren, die maanden eerder waren afgenomen.

De belangrijkste aantijging betreft het Russische ministerie van Sport. Die stuurde het hele dopingsysteem aan en kreeg daarbij niet alleen de hulp van de geheime diensten, maar ook van de dopinglaboratoria in Moskou en Sotsji.

Volgens McLaren speelde staatssecretaris van Sport, Joeri Nagornich, een sleutelrol. Hij bepaalde welke sporters beschermd moesten worden en welke niet. De jurist spreekt in zijn rapport zelfs van een staatsgestuurd dopingsysteem dat al vanaf de Olympische Spelen in 2010 in werking trad en dat bijna alle sporten behelsde.

Schaduwlab
Het dopinglab in Sotsji werkte met een 'schaduwlab' pal naast het echte lab. De besmette urinebuisjes verdwenen via een gat in de muur en werden dan vervangen door schone exemplaren. McLaren betitelde het verhaal van Rodsjenkov als geloofwaardig en noemde de bevindingen in zijn rapport zeer betrouwbaar.

Het Internationaal Olympisch Comité besluit dinsdag mogelijk over een algehele schorsing van Russische sporters voor de Olympische Spelen van Rio. Voorzitter Thomas Bach kondigde maandag een telefonisch spoedberaad van het dagelijks bestuur aan, waarin de eerste voorlopige maatregelen en sancties worden genomen. (FOX Sports/ANP)